Verrassend weekendje weg naar Edam

Familie weekendje weg Zorg met Vlijt Edam

Op de Zorg met Vlijt varen ze momenteel met groepen die passen binnen het RIVM beleid. Dat betekent dat ze vaak met één groep of een familie varen. Een van de opstappers was Cora. Samen met haar man, kinderen en aanhang stapten ze voor een weekendje weg aan boord van de Zorg met Vlijt. Het doel was droogvallen op het Wad. Echter, door de harde wind werd het Edam. Ook leuk, vertelde Cora ons na het weekend. De meesten waren er nog niet eerder geweest en de winrichting was perfect. En dat er in Edam meer te ontdekken valt dan kaas, bleek al snel tijdens een struintocht door het idyllische stadje.

Lekker zeilen en de handen uit de mouwen steken

Ze stapten vrijdag aan boord en gingen meteen het water op. Met windkracht 5-6 stoven ze ondanks meerdere buien naar Edam. De hele groep genoot. Ze waren zelfs superfanatiek en wilden graag meehelpen met het zeilen. Sterker nog, ze kozen het liefste voor een koers, waarop gewerkt moest worden in plaats van in een rechte lijn naar de haven. En dat ze het heerlijk vonden, bleek ook uit het feit dat de meeste kinderen onderweg al druk waren met het smeden van plannen voor een volgende tocht met vrienden, de jaarclub of het team waarin ze werken.

De oude zeesluis van Edam

Eenmaal bij Edam aangekomen besloten ze door de oude zeesluis (uit 1828) te gaan, voor een plekje in de populaire binnenhaven van Edam. De oude ‘Zeesluis Edam’, zoals de sluis officieel heet, lag vroeger aan de oude Zuiderzee en diende als schutsluis naar het Oorgat. Door de bouw van de Afsluitdijk heeft de zeesluis deze functie verloren. Maar je kunt nog steeds schutten in dit bijzondere complex. Wat schipper Maud tot groot genoegen van de oudere sluiswachter ook deed. De leuke sluiswachter was blij dat er eindelijk weer eens een mooie boot in zijn sluis te zien was (zijn woorden)!

Idyllisch stadje

In de oude binnenhaven van Edam bleef Cora met haar familie een dagje liggen om het stadje te verkennen. “De meeste waren er nog niet eerder geweest”, vertelde Cora ons enthousiast. En Edam bleek een leuk plaatsje. Naast Ronald de Boer op een bakfiets, spotten ze schattige straatjes met historische pandjes, vele grachtjes met ophaalbruggetjes, mooie oude theekoepeltjes aan het water en een heuse bakstenen dam midden in het centrum van het stadje. Deze dam was eigenlijk een sluis, waar vroeger schepen hun vracht kwamen laden en lossen en tol werd geheven. Aan de dam staat ook het Het Steenen Coopmanshuy, nu het Edams museum, bekend vanwege de drijvende kelder en het portret van Trijntje Keever. de langste vrouw van Nederland. En verder bleek Edam vooral heerlijk rustig en helemaal niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Volendam.

Quality-time in de avonduren

De avonduren stonden in het teken van gezellig samen zijn. Lekker koken in de ruime kombuis, de cryptogram in de Volkskrant oplossen, het traditionele Limoncellootje en natuurlijk spelletjes. Aan boord van de Zorg met Vlijt hebben ze vele spelletjes zoals Rummikub en speelkaarten. Maar deze familie is verslaafd aan Qwixx en The Mind en deze hadden ze zelf meegenomen.

De volgende dag zeilden ze op het grootzeil (en 1 rif) en de fok terug naar Enkhuizen en werden ze getrakteerd op een lekker zonnetje en prachtige wolken.

Over de tjalk Zorg met Vlijt

De Zorg met Vlijt is een comfortabele tjalk waar normaal groepen met 16 personen op kunnen slapen. De afgelopen winter is er veel onderhoud gepleegd aan het schip. Binnen is alles weer fris geschilderd. Alle stopcontactenzijn vervangen voor stopcontacten met USB aansluitingen, zodat alle mobiele apparaten ook kunnen worden opgeladen, meerdere patrijspoorten, ramen van de roef en het dek zijn vervangen. En tijdens de dagen dat ze door corona stillagen hebben ze buiten veel geschilderd, het hout van de bankjes vervangen en onderhoud aan tuigage, lieren en de grootschoot gepleegd.

Ook een keer meezeilen met de Zorg met Vlijt

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag meer over deze bijzondere tjalk en de vele mogelijkheden voor een weekendje weg met een familie, groep vrienden of een uitstapje met collega's.

Meer lezen over een weekendje weg met een schip in Nederland?

Weekendje weg met de mannenWeekendje weg met kleine kinderen I Tripsuggestie EdamDroogvallen op de Waddenzee 5 afgelegen plekken in Nederland I Texel op de bucketlist I Weekendje weg Terschelling I Weekendje weg Vlieland