Populaire schepen met opstaphaven Edam

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Bezienswaardigheden in Edam

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Edams Museum

Het Edams Museum

Het museum neemt u mee op een reis door de rijke historie van Edam. Scheepsbouw, industrie, architectuur, de machtigste en rijkste families en het gewone dagelijkse leven zijn deel van het museum en geven u het gevoel terug in de tijd te reizen. Als u het museum wilt bezoeken is het wel belangrijk om te weten dat het museum twee locaties heeft: De eerste locatie is het Steenen Coopmanshuys en de andere het Stadhuis van Edam.

Geschiedenis van het Edams museum

Het stadhuis uit 1337 bevind zich vlak bij het koopmanshuis, aan de overkant van de Damsluis. Het is gebouwd in de zware, pompeuze en symmetrische stijl van Lodewijk XIV.

Het Steenen Coopmanshuys werd gebouwd tussen 1540 en 1550 en was het eerste stenen koopmanshuis van Edam. Verder lijkt het door de natuurstenen kozijnen in de voorgevel, de muren van baksteen en een verdieping een heel rijk huis te zijn voor in het jaar 1550.In 1893 werd het Coopmanshuys openbaar geveild, nadat de laatste eigenaar van het huis was overleden. De gemeente kocht het pand en werd in 1895 een museum.

De drijvende kelder

Het Steenen Coopmanshuys is ook in het buitenland bekend om haar ‘drijvende kelder’. Het is een waterdichte bak die op het grondwater drijft en dus op en neer beweegt. U kunt naar de kelder toe en met uw voet de bak laten bewegen om het water te horen.