Weekendje weg Nederland I Leuke activiteiten met kinderen

Weekendje weg op het water; ook met kleine kinderen

Druk bezig met het plannen van het jaarlijkse familie- en/of vriendenuitje en op zoek naar een leuke accommodatie waar kleine kinderen zich ook goed kunnen vermaken? Een weekendje weg of vakantie op een traditioneel zeilschip is misschien niet je eerste keuze, maar wel een aanrader. Je hebt namelijk het comfort van een vakantiehuis, het is afwisselend en je ligt elke dag op een andere locatie waar iedereen zich ook nog eens goed kan vermaken. Van jong tot oud. Op het schip en aan de wal. Er valt voor iedereen wel iets leuks te verzinnen en zeker ook voor kleintjes. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leuke activiteiten tijdens de zeiltocht

Om te beginnen is zo'n groot traditioneel zeilschip heel indrukwekkend voor een kind. Spannend ook. En ze mogen slapen in hun eigen hut. Daarnaast valt er tijdens een vaartocht van alles te beleven op deze bijzondere drijvende accommodatie. "Ik zie ik zie wat jij niet ziet... wie spot op de Waddenzee de eerste zeehond, wat voor schip vaart daar en wat betekent die gele boei?" Tijdens de vaartocht vertellen de schipper en maat jullie graag van alles over het schip, de dieren en de 'wegwijzers' op het water. Ook leren ze de kids graag een zeemansknoop of een armbandje maken. En mag de kleine natuurlijk de schipper helpen bij het sturen van het schip. Maken jullie zo'n stoere zeilfoto achter het grote stuurwiel voor opa en oma thuis? 

Of zijn jullie meer van het kleuren, knutselen en fröbelen? Vergeet dan niet een doos met knutselspullen in te pakken voor de trip. In de knusse salon is voldoende plaats aan de ruime tafels voor een gezellig middagje knutselen tijdens het varen en kunnen jullie bijvoorbeeld samen een mooie tekening van het schip maken, een logboek bijhouden van de reis, een piratenmuts in elkaar knutselen of van oude wc-rollen een fantasie waterdier maken. Zo hebben jullie meteen een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

Een andere leuke activiteit aan boord van het schip is samen koekjes bakken in de kombuis (zo heet een keuken op een schip). De meeste schepen hebben een oven aan boord en een ruime keuken, dus jullie kunnen je daar heerlijk uitleven en de lekkerste koekjes bakken en mooi versieren voor iedereen.

Ook zijn er aan boord van elk schip wel spelletjes aanwezig, maar als jullie een favoriet familiespel hebben, raden we jullie zeker aan deze ook mee te nemen op de gezamelijke vaartocht. 

Maak een tussenstop

Tijdens de vaartocht is het mogelijk om even te stoppen en het anker uit te gooien op een plek waar jullie lekker met de kinderen kunnen zwemmen. Voor een mooi strandje bijvoorbeeld. Dus vergeet niet wat zwemgoed en waterspeelgoed in te pakken. Succes verzekerd!

Een andere leuke stop is droogvallen op het Wad en bij laag water (eb) tijdens een wandeling over de bodem van de Waddenzee te kijken wat er in de bodem leeft of als je durft krabben te vangen en het verschil tussen een mannetjes- en vrouwtjes-krab te ontdekken. 

Op het Markermeer is het mogelijk een tussenstop maken op de Marker Wadden, een prachtige eilandengroep die pas sinds 2016 is ontstaan. De kinderen kunnen daar van alles ondernemen. En wist je dat ze daar ook een heerlijk rustig recreatiestrand hebben vlak naast de natuurhaven? Het is het best bewaarde geheim. Dus pak je emmertje en schepje en bouw het mooiste zandkasteel. Vergeet je ons niet een foto te sturen van het bouwwerk?

Leuke activiteiten aan wal

De traditionele zeilschepen varen op het IJsselmeer, Markermeer, Friese meren en de Waddenzee. Langs deze vaargebieden liggen de leukste bestemmingen, waar je van alles kunt ondernemen met de kids. Zo kun je bijvoorbeeld in een havenplaats een leuk museum bezoeken, zoals Medemblik waar je koekjes kunt bakken bij de oude Bakkerij, een stop maken in Enkhuizen en een klompbootje bouwen in het Zuiderzeemuseum of Den Helder, een must see voor liefhebbers van het maritieme verleden, met onderzeeërs, het nationaal reddingsmuseum en het marinemuseum allemaal bij elkaar.

Liever een dagje naar het strand? Leg aan bij een havenplaats met een mooi strandje in de buurt zoals in Stavoren of Lemmer voor een dagje strand, potje voetbal of een heerlijke zwempartij. 

De Waddeneilanden zijn ook een fantastische bestemmingen met kinderen. Hop bijvoorbeeld van eiland naar eiland. Je kunt op alle eilanden heerlijk fietsen en een dagje naar het Noordzeestrand. Met de handige zoekkaart van de Waddenvereniging herkennen de kids direct water er op eht strand ligt. In de haven op Vlieland hebben ze prachtige speeltoestellen voor de kinderen en kunnen ze naast de boot krabben vangen met een touw, knijper en spek. Op Texel zien jullie in het Ecomare zeehonden van dichtbij en kun je met de kleintjes het Sommeltjespad lopen, een speciaal kindernatuurpad met een soort van aardmannetjes. En natuurlijk valt er op Terschelling ook van alles te beleven zoals het Tiger bunkermusem, een avontuur voor groot en klein.

Kinderen aan boord

Vaak krijgen wij de vraag of een vaartocht op ‘zo’n groot zeilschip’ wel veilig is voor kleine kinderen. Ze willen immers nog weleens rondjes rennen en zich verstoppen in ieder hoekje dat ze vinden. Gelukkig kunnen wij hier een duidelijk antwoord op geven: de schepen zijn absoluut veilig, óók voor jonge kinderen. Zo zijn de schepen LindeBrandaris, Medusa en Grietje een aanrader voor gezinnen met kleine kinderen. Je zit aangenaam beschut en ze beschikken over een extra hoge (kindvriendelijke) reling, waardoor de kinderen zonder gevaar vrij rond kunnen lopen.

Nog een paar tips voor een zeiltrip met kinderen

  • Geef op tijd door aan de schipper hoeveel kinderen jonger dan 12 er meevaren en wat hun lengte en gewicht is. Zo kan de schipper zorgen dat hij de juiste reddingsvesten aan boord heeft.
  • Vergeet geen spelletjes, knutselspullen, zwemkleding en speelgoed voor op het water in te pakken.
  • Kijk voor de zeiltocht waar je ongeveer heen wilt varen en welke activiteiten, bezienswaardigheden, wandeltochten en fietstochten er zijn die je ook met kleine kinderen kunt doen.
  • Check ’s morgens tijdens het palaver samen met de schipper de weersvoorspellingen en bepaal daarna samen de route.
  • Wil je specifiek ergens heen? Bespreek deze wensen met de schipper. Hij  probeert hier tijdens de vaartocht zoveel mogelijk rekening mee te houden en heeft misschien ook nog wel een paar leuke suggesties voor jullie.
  • Zorg voor alternatieven op een regenachtige dag. In elke plaats is wel een leuk museum, maar je kunt ook een dagje aan boord blijven en samen knutselen of kleuren. Neem (nautische) kleurplaten, kleurboeken, of een leuk boek over zeilschepen, zeemeerminnen of piraten mee.
  • Ga je koekjes bakken? Neem leuke vormpjes, glazuur of eetbaar strooisel mee, waar de kinderen de koekjes mee kunnen versieren. 

Ook een leuk uitstapje maken met kids?

Bekijk ons uitgebreide aanbod of neem contact op met onze medewerkers. Zij adviseren je graag over de vele mogelijkheden met kleine kinderen op onze schepen.

Meer lezen?

Zo plan je een familieuitje I Zo houd je iedereen happy tijdens de zomervakantie I Familie weekend op een schip I Leukste weekendjes weg I Favoriete stranden aan het IJsselmeer I Houd je zeilherinneringen langer vast met deze tips I Maak een logboek met de kids I Maak je zeiltocht leuker met deze apps I 5 mooie bestemmingen aan het IJsselmeer I Lekker uitwaaien op de Waddeneilanden I 5 musea voor kids I Met de kinderen op expeditie naar de Marker Wadden I Zeemansknopen I Handige inpaklijst voor een weekendje weg