Tripsuggestie I Vijf leuke musea voor kinderen, waar u met de boot kunt komen

Ausflugsvorschlag: 5 tolle Museen für Kinder, die Sie mit dem Schiff erreichen können

Zeilen op een traditioneel zeilschip en een museumbezoek combineren? Dat klinkt toch wel als het ideale uitje met kinderen. In deze blog vijf leuke musea die jullie na de vaartocht kunnen bezoeken, nadat jullie hebben aangelegd in een haven rond het IJsselmeer, Markermeer en / of de Wadden. Zo houd je jong en oud tevreden in het de familie. Mooi toch? Bij de selectie van de musea stond beleving bovenaan ons lijstje.

1. 100 jaar terug in de tijd in het openluchtmuseum in Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum valt niet alleen heel veel te zien, maar kunnen kinderen ook van alles leren. Zo kun je leren schrijven in het oude schooltje, een klompbootje maken, een visje proeven bij de visrokerij, touw slaan bij de oude touwslagerij, samen een Oudhollandse spelletje spelen of je helemaal onderdompelen in het leven op Urk. Daarnaast staat er in het museum aan een van de grachten een verkleedkist, waar kinderen zich kunnen verkleden als een Volendammer jongen of meisje. Als dat geen leuke foto's oplevert. Check voor je gaat wel even de website, voor de activiteiten, sommige vinden alleen plaats tijdens het weekend, de feestdagen en/of schoolvakanties.

2. Koekjes bakken in Medemblik

In het centrum van Medemblik staat “De Oude Bakkerij”, een bakkerijmuseum waar jullie letterlijk de sfeer van vroeger proeven. De bakker geeft verschillende demonstraties en kinderen kunnen meehelpen en oefenen in de bakkerstechnieken van vroeger. En als jullie toch in Medemblik zijn en nog wat extra tijd hebben of wat langer blijven liggen, is het Nederlandse stoommachinemuseum een aanrader. De kinderen kunnen daar o.a. de stoker of smid een handje helpen en aan de slag in het stoomlab met een eigen miniatuurstoommachine. Hoe leuk is dat?

3. Batavialand in Lelystad

Benieuwd hoe het leven was op een schip in de 17e eeuw? Bezoek samen met de kids Batavialand. Daar ligt de Batavia, een 17e eeuwse replica uit de Gouden Eeuw. Kinderen ontdekken met een blacklight speurtocht en geheime aanwijzingen meer over het leven aan boord van dit schip. Daarnaast kunnen ze op de werf zelf ijzer smeden of touw slaan. En valt er van alles te leren over de oude Zuiderzee, polders en zeilen in het museum en watertheater. In dit interactieve museum zullen jullie je niet gauw vervelen.

4. Duik in de Gouden Eeuw bij het Westfries Museum in Hoorn

Aan het Markermeer ligt Hoorn, een oude VOC stad met een andere leuke aanrader; het Westfries Museum. In dit museum ervaren kinderen de Gouden Eeuw met een Virtual Reality bril! Dat is toch wel een hele bijzondere manier om de geschiedenis te beleven. Daarnaast hebben ze gratis speurtochten naar hondjes (voor jonge kinderen) en de Eenhoorn (voor wat oudere kinderen) in het museum en de museumtuin. Hoeveel vinden jullie er?

5. Kaap Skil: Juttersmuseum op Texel

Het laatste museum dat we jullie aanraden staat op Nederlands grootste Waddeneiland Texel; de Kaap Skil. Het museum ligt niet ver van de haven in Oudeschild waar jullie aanleggen met het schip. In dit unieke openluchtmuseum valt van alles te beleven, zoals een juttersmuseum, een oud kruidenierswinkeltje, een touwslagerij en er liggen oude scheepswrakken die in de omgeving van Texel zijn gevonden. Speciaal voor kinderen is er een doe-route. En binnen kunnen jullie een kijkje nemen bij de tenstoonstelling "schip in zicht". Dit is de grootste maritieme maquette ter wereld met 160 minutieus nagebouwde handels- en oorlogsschepen, die vroeger bij Texel lagen te wachten op goed weer. Dit is slechts een greep uit de dingen die jullie hier met de hele familie kunnen beleven.

Samen met de familie een vaartocht maken?

Bekijk de arrangementen voor een familie-uitje of neem contact op met een van de medewerkers van NAUPAR. Zij vertellen jullie graag over de mogelijkheden van een vaartocht met kinderen op het IJsselmeer, de Waddenzee of de Friese meren. Heb je al een schip op het oog? Bekijk dan hoe je in drie stappen de beschikbaarheid van een schip kunt bekijken.

Meer lezen?

Familie-uitje organiseren? I Zomervakantie met het hele gezinFamilieweekend op een schipDroogvallen op het Wad I Met kinderen op expeditie naar de Marker Wadden I Favoriete stranden aan het IJsselmeer