Tripsuggestie: Vijf leuke musea voor kinderen, waar u met de boot kunt komen

Ausflugsvorschlag: 5 tolle Museen für Kinder, die Sie mit dem Schiff erreichen können

Vertier en educatie in een, dat klinkt als een ideale dag uit met de kinderen. Helemaal als u dat kunt combineren met een zeiltocht over het IJsselmeer, Markermeer en/ of de Wadden. In deze blog delen wij informatie over vijf leuke musea voor kinderen, waar u met de boot kunt komen. Bij de selectie ervan stond beleving bovenaan ons lijstje. Uiteraard zijn deze plaatsen te bezoeken tijdens een vaartocht of weekendje weg met NAUPAR.

1. Historie in de buitenlucht: Het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum is zoveel te doen, een dag is eigenlijk te kort om alles te beleven. Het buitenmuseum kunt u op eigen houtje verkennen, maar door middel van de puzzeltocht kunt u ook de kinderen het voortouw geven en zo alles ontdekken. Maak ondertussen kennis met de dieren die er huizen of maak een klompbootje. Overal treft u Oudhollandse spelletjes en in het oude schooltje kunt u leren schrijven zoals vroeger. Heerlijk terug naar die goede oude tijd. Stoer touwslaan of een geurend zeepje maken? Het kan allemaal. Check wel even de website, want sommige activiteiten vinden alleen plaats tijdens weekenden, feestdagen en schoolvakanties.

2. Koekjes bakken in Medemblik

In het centrum van Medemblik staat “De Oude Bakkerij”, een bakkerijmuseum waar u letterlijk de sfeer van vroeger kunt proeven. Maak kennis met het ambacht door de verschillende demonstraties of kijk toe terwijl uw kinderen oefenen in de bakkerstechnieken van vroeger. Als u toch in Medemblik bent, dan is het  Nederlandse stoommachinemuseum, waar kinderen o.a.  in het stoomlab met miniatuurstoommachines aan de slag kunnen, ook zeker een aanrader.

3. Bataviahaven en Batavialand in Lelystad

Leer over de Nederlanders en hun relatie met het water in de jongste provincie van Nederland. Op de werf in Batavialand wordt u meegenomen in de wereld van historische scheepsbouw, ambachten en de Gouden Eeuw. Bekijk, voel en ervaar het met eigen ogen als u aan boord van de Batavia stapt en in de werkplaatsen aan de slag gaat.

4. Duik in de Gouden Eeuw bij het Westfries Museum in Hoorn

Aan de andere kant van het Markermeer vindt u in Hoorn het Westfries Museum. Op deze plek kunnen kinderen de Gouden Eeuw zelfs ervaren met een Virtual Reality bril! Op deze manier ervaren ze de geschiedenis op een totaal andere wijze. U kunt het museum combineren met een bezoek aan de VOC-replica de Halve Maen en zo de beleving compleet maken. Misschien heeft u de Batavia in Lelystad dan ook al bezocht en kunt samen met uw kinderen op zoek naar de verschillen tussen beide VOC-schepen. En… hoe anders zijn deze eeuwenoude schepen vergeleken met uw eigen zeilschip?

5. Kaap Skil: Juttersmuseum op Texel

Op Nederlands grootste Waddeneiland vindt u Kaap Skil, een uniek openluchtmuseum vol verhalen en avonturen. Bekijk opgedoken schatten uit scheepswrakken, bewonder de 160 minutieus nagebouwde handels- en oorlogsschepen, of leer over de jutters van Texel. Het is slechts een greep uit de dingen die u hier met uw gezin kunt beleven.

Lijkt u het leuk om deze educatieve uitjes te combineren met een zeiltocht over de Nederlandse wateren? Neem dan zeker contact met een van de medewerkers van NAUPAR. Zij ondersteunen u graag bij het samenstellen van een actieve en leerzame zeilvakantie. Ook geschikt voor kleinere kinderen!