Stadswandeling in Stavoren

Wist u dat Stavoren vroeger een belangrijke rol speelde in de Oostzeehandel? Vooral de import van graan zorgde voor veel bedrijvigheid. Sterker nog: de graanhandel toverde Stavoren om tot een zeer rijke havenplaats. Aan het einde van de Middeleeuwen was het echter al gauw gedaan met die rijkdom. En juist dat was het moment dat het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren zijn intrede deed. 

Achter het Vrouwtje van Stavoren – een standbeeld dat sinds 1969 in Stavoren staat – zit een heel verhaal. Tijdens een stadswandeling door Stavoren komt u haar zeker tegen en kunt u genieten van nog veel meer bijzondere en historische bezienswaardigheden die getuigen van de rijke handelsgeschiedenis van de stad.

Benieuwd wat u allemaal tegenkomt tijdens een wandeling door Stavoren?

  • Het standbeeld "Het vrouwtje van Stavoren" staat aan de haven en is een van de Friese volksverhalen. Het standbeeld is gemaakt door kunstenaar Pier Arjen de Groot.
  • Aan de havendijk ligt ook het voormalige Stadhuis van Stavoren. Dit prachtige gebouw dateert uit de 18e eeuw en heeft een karakteristieke gevel met statige ramen en een klokkentoren. Het stadhuis is nu een museum dat de geschiedenis van Stavoren en haar maritieme verleden tentoonstelt.
  • Kunstwerk Het Blokhuis staat op een plek aan de haven waar vroeger een oud vestingswerk stond.
  • De Vuurtoren van Stavoren is een gietijzeren toren aan het IJsselmeer, vlakbij de haven van de stad. De toren is in 1884 gebouwd en heeft in 2001 een restauratie ondergaan; sindsdien is de toren rood.
  • De imposante Nicolaaskerk (1861) met een orgel uit ongeveer 1785.
  • Mueseum 't Ponthus / De Toankamer biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van het transport en de veerverbindingen tussen Enkhuizen en Stavoren. Het veerhuis functioneerde als een belangrijke plek waar mensen en goederen werden overgebracht tussen de twee steden.
  • Een enorme vis met opengesperde bek. Deze fontein is onderdeel van de 11fountains project in de Friese Elfsteden. De perfecte selfiespot. Of luister naar de podcast over het beeld van Mark Dion als je meer wilt weten over het verhaal achter deze enorme vis. 
  • It Suderstrand, een strand op loopafstand van de haven.

Liever met een routekaart op stap?

Download de kuierroute van Visit Friesland. Of loop even binnen bij het VVV van Stavoren aan de haven.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal