Bezienswaardigheden in Stavoren

Vuurtoren Stavoren

Vuurtoren en havenlichten in Stavoren

Bij de oude haven van Stavoren staat een hoog bouwwerk dat dient als een lichtbaken voor schepen die een veilige weg naar de haven willen. Deze gietijzeren vuurtoren, aan het IJsselmeer, staat aan de andere kant van de oude haven. Bij de vuurtoren horen twee identieke havenlichten, een groene en een rode. Deze staan aan de uiteinden van de pieren. Deze lichtenkunt u niet missen bij uw bezoek aan Stavoren.

Geschiedenis van de vuurtoren

Stavoren heeft altijd een belangrijke rol als havenplaats gespeeld. Kwam het niet door de Hanze historie, dan wel door de perfecte ligging in Friesland. De functie van Stavoren werd versterkt door de aanleg van de spoorlijn in 1884 tussen Leeuwarden en Stavoren met een aansluitende veerdienst naar Enkhuizen. Vanuit het station kon de reiziger overstappen op de veerboot. In 1884 werd, door de fabrikant Brothers and Co., een hoge gietijzeren vuurtoren, met daar bijbehorend twee lagere havenlichten op de pieren gebouwd. De twee havenlichten boden en bieden nog steeds de toegang tot de oude haven van Stavoren. In 1999 werden de vuurtoren en bijbehorende havenlichten opgenomen in de monumentenzorg. De bouwwerken hebben een culturele waarde door hoe ze behouden zijn en zijn een prachtig welkom in Stavoren. In 2001 werd de vuurtoren opnieuw geverfd.

Over de vuurtoren

De 15 meter hoge, gietijzeren vuurtoren bestaat uit vier verdiepingen met een wenteltrap. De twee bijbehorende havenlichten bestaan uit hetzelfde materiaal, maar zijn wat kleiner. De vuurtoren en havenlichten zijn opgebouwd uit gietijzeren panelen die ter plekke werden gemonteerd in een torenconstructie van zes zijden. Een identieke vuurtoren is te vinden op het eiland Wieringen. De twee identieke havenlichten zijn op het einde van de pieren geplaatst, maar waar de ene groen-wit is, is de ander rood-wit. De havenlichten hebben een koepeldak, waarop een optiek is geplaatst. De optiek is nog origineel, al werken de havenlichten tegenwoordig op een elektrische lamp.