Routesuggestie: Vaar naar Enkhuizen en ontdek de sfeervolle haringstad!

Bent u op zoek naar een leuke bestemming voor uw weekendje weg? Vaar met een schip van NAUPAR naar het sfeervolle Enkhuizen. Of u nu de binnenstad wilt verkennen, fietsen of shoppen, in deze stad valt altijd wel iets te beleven. Daarnaast biedt het ook leuke bezienswaardigheden voor groot en klein. Zoals het Zuiderzeemuseum, flessenscheepjesmuseum of voor de allerkleinste het themapark Sprookjeswonderland waar sprookjes centraal staan. We zetten een paar leuke bezienswaardigheden voor u op een rij. Wedden dat u een dagje langer wilt blijven liggen?

Over Enkhuizen

De ‘haringstad’ Enkhuizen ligt aan het Markermeer en IJsselmeer en is ontstaan in de middeleeuwen. In de 17e eeuw bloeide Enkhuizen op. De stad telde destijds de grootste haringvloot van Nederland en bezat vanaf 1602 ook één van de zes kamers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Als u een wandeling maakt door de historische binnenstad zult u nog talloze monumenten uit deze tijd tegenkomen. Zoals de  verdedigingstoren “De Drommedaris”, het Waaggebouw en het Peperhuis, een oud pakhuis uit de VOC tijd of de West-Friese Munt waar ooit de VOC munt werd geslagen. Naast het gezellige centrum, de grachten en de oude vestingwal, biedt de stad ook verschillende leuke bezienswaardigheden. Wij zetten de vijf leukste must-sees voor u op een rij.

1. Het Zuiderzeemuseum, een leuke dag uit voor de hele familie

Op nummer 1 staat toch wel het Zuiderzeemuseum. In dit openluchtmuseum dat er uitziet als een klein dorpje gaat u terug in de tijd, terwijl u wandelt over de oude klinkerstraatjes. Er staan meer dan 140 bewaard gebleven historische gebouwen. Daarnaast kunt u helpen bij de oude ambachten, kennis maken met de bewoners uit het vissersdorp Urk of een gerookt visje proberen. Ook voor kinderen is er van alles te doen: zij kunnen bijvoorbeeld boten bouwen van een houten klomp, meevaren in een oude polderschuit, oud Hollandse spelletjes spelen, zich verkleden en op stelten lopen. Ook is er een prachtige collectie Gapers en wat dacht u van een snoepwinkel met oud snoepgoed? Een ding is zeker, in dit buitenmuseum worden al uw zintuigen geprikkeld.

2. Het Flessenscheepjesmuseum

U kent ze vast wel, die prachtige en gedetailleerde scheepjes in flessen. Maar hoe krijgen ze dat schip in een fles? Ze vertellen u er alles over in het Flessenscheepjesmuseum, dat is gevestigd in het 17e-eeuws oude sluiswachtershuisje. Ze beschikken over de grootste collectie in flessen gebouwde scheepsmodellen, in alle soorten en maten en sommige dateren zelfs uit de VOC-tijd.

3. Enkhuizer Almanak Museum

In het Enkhuizer Almanak Museum ontdekt u alles over de Enkhuizer Almanak, een bijzonder boekje dat sinds de 16e eeuw jaarlijks wordt uitgegeven. In die tijd konden mensen nog niet lezen en schrijven en maakten men prenten met afbeeldingen om te informeren. Het bijzondere boekje geeft informatie over watergetijden, weersvoorspellingen, een kalender met feestdagen en markten, opkomsttijden van zon en maan en nog veel meer. U kunt zelfs in het museum met behulp van de moderne technieken het oudste exemplaar uit de 17e eeuw aanraken! Zeker een bezoekje waard.

4. Cultureel Centrum Drommedaris

Een verdedigingstoren, gevangenis, telefoon- en telegraafkantoor. Eeuwenlang heeft de Drommedaris een functie gehad in het leven van de Enkhuizers. De Drom (ook wel Ketenpoort genoemd) werd in 1540 gebouwd als stadspoort en verdedigingstoren in de vestingwal die Enkhuizen destijds omringde. Tegenwoordig is dit prachtige gebouw een Cultureel Centrum, met een levendig podium, drie verschillende zalen, een café en de locatie als u zin heeft in een film of evenement.

5. Laat u betoveren in Sprookjeswonderland

Gaat u samen met kinderen op stap? Dan mag een bezoek aan Sprookjeswonderland niet ontbreken. Naast een kabouterdorp, speeltuin en kinderboerderij komen In dit uitgebreide park uw favoriete sprookjes tot leven en worden regelmatig voorstellingen gegeven. In Sprookjeswonderland zult u zich niet gauw vervelen en een bezoek aan dit bijzondere park staat garant voor een dag plezier met de hele familie!

Meer informatie over een vaartocht naar Enkhuizen

Overtuigd? Start dan alvast met plannen van een vaartocht naar Enkhuizen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip het beste past bij uw gezelschap en informeren u graag over de talloze mogelijkheden. Veel plezier!