Routesuggestie I De vijf leukste activiteiten op Urk

Urk de vijf leukste activiteiten

Tegenwoordig is Urk onderdeel van Flevoland, maar tot 1939 was het een eiland in de oude Zuiderzee. Veel van het typische karakter uit deze tijd is bewaard gebleven en maakt een bezoek aan dit bijzondere vissersdorpje aan het IJsselmeer zeker de moeite waard. Zoals de scheepvaart en de visserij, nog altijd even belangrijk als destijds en naast de grootste vissersvloot van Nederland is ook de oude werf midden in het hart van het centrum bewaard gebleven. Daarnaast beschikken ze over een uniek dialect, een eigen volkslied, typische Ginkies die je alleen maar ziet op Urk en een bijzondere geschiedenis. We zetten de vijf leukste activiteiten in Urk op een rij.

1. Ginkiestocht in het oude centrum

Omdat Urk vroeger een eiland was, hadden ze niet veel ruimte voor huizen en tuinen. daarom werd alles dicht op elkaar gebouwd en de straatjes tussen de huizen zijn zeer smal. Hierdoor onstond een compact stadscentrum met een wirwar aan kleine steegjes; de Ginkies. Deze voor Urk kenmerkende steegjes waren perfecte vluchtwegen. Tijdens een brand, de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor een stel jongeren die op zaterdagavond kattenkwaad uithaalden. Onder leiding van een gids hoor je tijdens de ginkietocht de verassende verhalen over de rijke geschiedenis van dit vissersdorp terwijl jullie door de vele steegjes en straatjes wandelen.

2. Beklim de vuurtoren uit 1844

Op het meest westelijke puntje van Urk staat de 18 meter hoge vuurtoren, die is gebouwd in 1844. Vanaf 1617 brandde op Urk al een kolenvuur. Dit vuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen uit Amsterdam die via de Noordzee naar Amsterdam voeren. Het licht wees de vissers de weg in het donker naar de veilige haven. Door de afsluiting van de Zuiderzee en de vorming van het IJsselmeer is tegenwoordig de vuurtoren als lichtbaken minder belangrijk, maar het is nog steeds de perfecte locatie voor een mooi uitzicht over het IJsselmeer. In de zomermaanden kan je tegen betaling elke dag, en buiten deze periode op afspraak, de vuurtoren en de kleine tentoonstelling op de begane grond bezoeken. Alvast een voorproefje? Bekijk de video hieronder van omroep Flevoland:
 

3. Op zoek naar de Ommelebommelestien

De meeste kindjes komen van de ooievaar, maar op Urk komen alle kindjes van de Ommelebommelestien. Volgens het oude volksverhaal, roeide de aanstaande vader vroeger samen met de vroedvrouw naar deze steen en kon hij daar na een klop op het luikje en tegen betaling, zijn kind in ontvangst nemen. De Ommelebommelestien is een zwerfkei uit de IJstijd en ligt voor de kust van Urk, niet ver van de vuurtoren. 

4. Het Oude Raadhuis

Kom meer te weten meer over de karakteristieke bewoners, het vroegere leven, de visserij, klederdracht en het verhaal achter de gouden oorbel in het museum Het oude Raadhuis. Op Urk leefden ze van de visserij, een hard en armoedig bestaan en zeker geen vetpot. Men leefde in sobere kleine visserswoningen en een van die woningen kun je bezoeken bij het Oude Raadhuis. In dit museum hebben ze een uiteenlopende collectie aan gereedschappen, kunst, een oud snoepwinkeltje en in het bewaard gebleven vissershuisje vertellen figuranten hoe zij vroeger leefden en krijgen jullie een mooi inkijkje in het vroegere leven.

5. Rust, ontspanning en kibbeling

Heb je even geen zin in een museum of wandeltocht, dan kun je altijd naar het strand. Aan beide zijden van Urk ligt een strand, waar jullie heerlijk kunnen ontspannen en genieten van het mooie uitzicht over het IJsselmeer. Maar wat natuurlijk niet mag ontbreken, is een vers visje bij een van de vele visbedrijven. Urk is al honderden jaren gespecialiseerd in het bereiden van vis, dus daar moet je zijn voor een vers portie kibbeling, gebakken scholletje of ander lekker visje.

Meer informatie over een vaartocht naar Urk?

Wil je ook een keer een met je familie, vrienden, collega's of klasgenootjes zeilen naar Urk? Bekijk de verschillende arrangementen. Heb je vragen? Neem tijdens kantooruren direct contact op via de chat of telefoon en stel je vraag aan een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip en bestemmingen het beste passen bij jouw gezelschap en informeren je graag verder over de vele mogelijkheden. 

Meer lezen?

Leuke activiteiten in Edam Leuke activiteiten met jongeren in VolendamLeuke activiteiten in Kampen I Photohunt Kampen