Tripsuggestie: Urk, het voormalige eiland in de Zuiderzee

Ommelebommelestien-urk-700X300

Tegenwoordig een dorp dat in Flevoland ligt, maar hoewel het geen eiland meer is, is het typische karakter van Urk bewaard gebleven. De scheepvaart en de visserij zijn er nog altijd erg belangrijk. Het heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland. Het unieke dialect, een eigen volkslied, de architectuur en de geschiedenis die vandaag de dag nog zijn te bewonderen, maken het een bezoek aan Urk echt waard. We zetten vijf interessante activiteiten op een rijtje.

1. Ginkietocht in het oude centrum

Vroeger, toen Urk nog een eiland was, werden korte, smalle steegjes (ginkies) gebruikt voor allerlei kattenkwaad. Zo waren er weleens hongerige jongeren die op zaterdagavond het stoofvlees voor zondag uit de schuren stalen en via de ginkies in een oogwenk waren verdwenen. Maar ook in serieuze situaties, zoals brand en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren deze steegjes perfecte vluchtwegen. Onder leiding van een gids hoort u tijdens de ginkietocht de verassende verhalen over de rijke geschiedenis van dit vissersdorp en krijgt u een rondleiding door deze wirwar van steegjes en straatjes.

2. Beklimmen van de vuurtoren

Op het meest westelijke puntje van Urk staat de 18 meter hoge vuurtoren die is gebouwd in 1844. Vanaf 1617 brandde op Urk een kolenvuur. Dit vuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen uit Amsterdam die via de Noordzee voeren. Met het licht werden vissers in het donker naar een veilige haven gewezen. Door de afsluiting van de Zuiderzee en de vorming van het IJsselmeer is tegenwoordig de vuurtoren als lichtbaken minder belangrijk, maar nog wel de perfecte toren voor een mooi uitzicht over het IJsselmeer. In de zomermaanden kan dat tegen betaling elke dag en buiten deze periode op afspraak. In de vuurtoren is op de begane grond een kleine tentoonstelling van de vuurtorenwachters en bijzondere gebeurtenissen.

3. Op zoek naar de Ommelebommelestien

De plek waar alle Urker kindjes vandaan komen, tenminste zo is dit in de legende geschreven. Ongeveer zeventig meter uit de kust ligt een enorme zwerfkei die de naam Ommelebommelestien (stien = steen) heeft gekregen. Vroeger kon de aanstaande vader naar de steen roeien en, tegen betaling, zijn kind in ontvangst nemen. Voor een jongen werd twee keer zoveel betaald als voor een meisje. Deze enorme, gladde zwerfkei komt uit de ijstijd en is via Scandinaviƫ naar Urk gevoerd.

4. Het Oude Raadhuis

Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing, een eigen klederdracht, gouden oorbel en uniek dialect. Op Urk leefden ze van de visserij, maar wel in sobere woningen. Het leven was hard en armoedig. Vandaag de dag ligt het vissersdorpje kalm tussen de dijken, maar in het Oude Raadhuis krijgt u nog altijd een beeld van de leefomstandigheden van vroegere tijden. In het museum vindt u een uiteenlopende collectie aan gereedschappen, kunst en oude vissershuisjes waar figuranten laten zien hoe zij vroeger leefden. Aangezien de visserij een grote inkomstenbron was, en nog steeds is, schenkt het Oude Raadhuis hier veel aandacht aan.

5. Rust, ontspanning en vis

Vanaf het IJsselmeer steekt Urk boven het landschap uit. Een bijzonder uitzicht met als hoogste punt de vuurtoren. Aan beide zijden bevinden zich stukken strand waar u heerlijk kunt ontspannen en kunt genieten van de rust. De oude architectuur en het prachtige uitzicht maakt een ontdekkingstocht door het centrum echt de moeite waard. Maar wat natuurlijk niet mag ontbreken, is een heerlijk visje bij een van de 166 visbedrijven. Urk is al honderden jaren gespecialiseerd in het maken van vis, dus eet u daar de best bereidde vis.

Meer informatie over een vaartocht naar Urk?

Wilt u ook een keer zeilen naar Urk? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip en welke bestemmingen het beste passen bij uw gezelschap en informeren u graag verder over de vele mogelijkheden.