Alle Bezienswaardigheden in Schiermonnickoog

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een klein en veelzijdig eiland met prachtige natuur. Vanuit het westen gerekend, is Schiermonnikoog het vijfde bewoonde Nederlandse Waddeneiland en het ligt in de provincie Friesland. Met 938 inwoners is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal. Het gelijknamige dorp Schiermonnikoog is de enige plaats in de gemeente en is de noordelijkste plaats van Nederland. Het mooie dorpje valt onder de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.

Autoluw eiland

Vooral het oostelijk deel van het eiland is mooi, het dorp met zijn vele winkeltjes en cafés is gezellig. Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten. De natuur van Schiermonnikoog is zeer rijk en heeft gevarieerde landschappen, zoals bos, duinen, strand, kwelder, polder, wad en plassen.

Nationaal Park

Sinds 1989 is Schiermonnikoog een Nationaal Park. Er komen meer dan 300 vogelsoorten op het eiland voor, er groeien vele honderden plantensoorten, waaronder negen soorten orchideeën, en aan het strand kunt u meer dan 100 verschillende schelpensoorten vinden. De natuurgebieden op Schiermonnikoog zijn bijna allemaal vrij toegankelijk. Door de vele wandel-, ruiter- en fietspaden kunt u volop genieten van de vele bijzondere planten en dieren.

Het breedste strand van Europa

Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa: het is 16 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het leent zich daarom heel goed voor diverse strandsporten, zoals paardrijden. Dit is de ideale plek om heerlijk uit te waaien, eindeloze strandwandelingen te maken, of in alle rust te genieten van de zomerse zon.