Zeilvakantie Midden-Nederland

14-daagse zwerftocht Noord-Nederland

Twee weken samen met uw familie of vrienden zeilen, zwemmen, stadjes bezoeken, barbecueën en genieten van de natuur, musea, kastelen en knapperende kampvuren op onbewoonde eilandjes. Het klinkt als de perfecte vakantie en dat is het ook! Het IJsselmeer, het Markermeer en de Veluwerandmeren zijn fantastische vaargebieden, waar zoveel te zien, te doen en te beleven is, dat u wel een maand kunt rondvaren. U heeft alle vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. Iedere dag kunt u genieten van een nieuwe omgeving, waar u zo met uw varende vakantiehuis heen zeilt. Ga, ontdek en geniet!

Waarom deze zeiltocht

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeil-veertiendaagse biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het Markermeer, IJsselmeer, en de Veluwerandmeren.
 • Een gezellige, avontuurlijke, culturele en sportieve vakantie.
 • Twee weken waarin u écht de tijd heeft voor elkaar.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht door Midden-Nederland

Laten we beginnen met het IJsselmeer. Hier kunt u uw zeilhart ophalen: u kunt er heerlijke lange en korte zeiltochten maken, om vervolgens aan te leggen in een idyllisch havenstadje, voor een hapje en een drankje op een fijn terras.

En dan het Markermeer en het IJmeer: zeil naar de Marker Wadden, leg aan bij Forteiland Pampus of breng een bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land. Een ankerstop maken is ook leuk: het schip gaat op een mooi plaatsje voor anker, zodat jullie kunnen zwemmen, kanoën of gewoon lekker zonnen. Heeft u na een frisse duik nog steeds behoefte aan wat actie en beweging? Geen punt, de meeste schepen hebben honderden vierkante meters zeil en als jullie weer weg willen, zullen die omhoog gehesen moeten worden!

En last but not least: de Veluwerandmeren. Die zijn ook zo mooi! Ga watervogels of otters spotten, lezen, zonnen of spelletjes doen. Ook deze meren zijn ideaal voor een ankerstop!

Wat kunt u doen in de stadjes rondom het IJsselmeer

Er zijn ongelooflijk veel leuke plaatsen rond het IJsselmeer, waar voor jong en oud wel wat te doen is. Neem bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit openluchtmuseum kunt u ervaren hoe de mensen ongeveer 100 jaar geleden rond de Zuiderzee leefden. Maar u kunt in Enkhuizen ook met de kleintjes naar Sprookjeswonderland of met de hele familie naar het Flessenscheepjesmuseum.

Een dagje Lemmer is ook een aanrader. Hier kunt u het Woudagemaal bezichtigen: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Of u gaat naar het strand van Lemmer, om daar te zonnen, te beachvolleyballen, wind- of kitesurfen. Doe een Ginkies-tocht in Urk, zwerf in Medemblik rond in kasteel Radboud, ga naar het schaatsmuseum in Stavoren of bekijk het beroemde Tichelaar-aardewerk in Makkum.

Wat kunt u doen in de stadjes rondom de Veluwerandmeren

Misschien vertrekken jullie vanuit Kampen, of komen jullie daar aan het einde van de reis weer aan. In dat geval: neem deze verrassende Hanzestad mee in jullie vakantieplannen! Ga bijvoorbeeld met het hele gezelschap naar de escaperoom in de Nieuwe Toren, of die aan boord van het zeilschip Jannes van Campen. Succes gegarandeerd! Ook de moeite waard zijn een bezoek aan Het Stedelijk Museum Kampen, een rondleiding op de Koggewerf en een kijkje in de historische Bovenkerk.

Een uitstapje naar het Dolfinarium in Harderwijk kan ook. Dat is niet alleen een leuk uitje, maar ook heel educatief. Hier leren jullie alles over verschillende zeezoogdieren: dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden, bruinvissen, roggen en haaien; ze zijn er allemaal te zien.

Een andere optie is het lieflijke Hanzestadje Elburg, waar de geschiedenis tot leven komt. Dit vestingstadje dateert uit halverwege de 13e eeuw en was ooit een vissersdorp/handelsplaats. Naast de vele oude panden met mooi versierde gevels, kunnen jullie er ook verschillende musea bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar het museum Zandverhalen: een enorme indoor expositie, waar de verhalen van de bijbel zijn nagemaakt in zandsculpturen. Maar ook Museum Elburg en Museumsmederij de Hoefhamer zijn interessant om te bezichtigen.

Of maak op de heen- of terugweg een stop bij de onbewoonde eilandjes in de IJsseldelta. Hier waant u zich Robinson Crusoe: loop op blote voeten, luister naar de vogels, maak samen een kampvuur, rooster marshmallows en vertel elkaar sterke zeemansverhalen. Ervaar de stilte van de nacht en met een beetje mazzel onder een flonkerende sterrenhemel. Lekker samenzijn, tijd voor elkaar en samen mooie herinneringen maken!

Wat kunt u doen in de havenstadjes rondom het Markermeer

Doe een dagje Hoorn! Dit oude VOC-stadje heeft een prachtig historisch centrum, vol met statige panden en pakhuizen. Als u hierover meer wil leren, dan is een bezoek aan het Westfries museum de moeite waard. Hierin zijn prachtige kamers ingericht met schilderijen, porselein en glas- en zilverwerk uit de 17e eeuw. In het Museum van de Twintigste Eeuw daarentegen leer je alles over de ontwikkelingen in de vorige eeuw.

Het is ook leuk om een dagje vrij te maken voor Volendam: het dorp van klompen, tulpen, kaas & klederdracht en niet te vergeten de ‘palingsound’. Maak hier bijvoorbeeld met z’n allen een klederdrachtfoto bij fotograaf Zwarthoed, ga naar de Alida Hoeve voor kaas en voor klompen naar de Wooden Shoe Factory. ’s Avonds kunt u zich uitleven in een van de vele karaokecafés, of lekker op een terras in de haven zitten.

Het Forteiland Pampus is ook heel interessant en bovendien alleen per schip te bereiken. U kunt een bezoek hieraan prima combineren met een bezoek aan Monnickendam. Ontdek op Pampus bijvoorbeeld waarom dit strategisch gelegen eiland zowel een verdedigingsfort was, als een aanlegplaats voor VOC-schepen. Vanaf Pampus kunt u vervolgens doorvaren naar Monnickendam om daar te overnachten. Hier kunt u de dag afsluiten in Bierderij Waterland, waar allerlei biologisch biertjes gebrouwen worden. En eventueel bezoekt u de volgende dag nog kasteel Radboud.

Wat u ook niet moet overslaan, zijn de Marker Wadden. Vijf nieuwe Nederlandse eilanden, waarvan er één open is voor publiek. Hier kunt u bijzondere vogels spotten, wandelen, de uitkijktoren beklimmen, zonnen op het strand en zwemmen. En omdat de Marker Wadden relatief dicht bij Lelystad liggen, wilt u op de terugweg wellicht nog even de Bataviawerf aandoen. De replica van het 17e eeuwse VOC-schip de Batavia is echt de moeite van een bezoek waard!

Is een week zeilen door Midden-Nederland voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftochtdoor Midden-Nederland.

De duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor twee weken en indien gewenst uitbreiden met een paar dagen of een early check in.

Programma week zeilen door Midden-Nederland

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer en de wind samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de havenstad van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over stromingen, knopen en de kunst van het zeilen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer, het Markermeer of de Veluwerandmeren.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen, te kanoën of te suppen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om het stadje van uw keuze te ontdekken.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten zeilvakantie van twee weken

De prijs voor een zeilvakantie van twee weken is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een zeilvakantie van twee weken per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Zeilvakantie twee weken vanaf  € 580,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De zeilvakantie van twee weken is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De zeilvakantie van twee weken is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek direct het schip online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.