Stadswandeling Edam

Edam ligt aan het Markermeer en is zeker een tussenstop waard tijdens uw zeiltocht. Rond 1230 ontwikkelde Edam zich tot een handelscentrum van de Zuiderzee, nadat hier vervoerde goederen werden overgeladen en douanerechten werden geheven. Vooral de kaashandel werd steeds belangrijker en tegenwoordig kent bijna iedereen Edammer kaas.

Ook al is de handel in Edam tegenwoordig niet meer van groot belang, de gezellige havenstad heeft niet aan charme ingeboet. De binnenstad met vele grachten, bruggetjes, monumentale panden, theehuizen, de Waag en het mooie plein aan De Dam nodigt gewoon uit voor een wandeling na de vaartocht.

Ontdek het centrum

Vanaf de haven loopt u snel en gemakkelijk op eigen gelegenheid naar het centrum van Edam.

Al slenterend door de knusse historische straatjes valt er veel te ontdekken. Langs de vele mooie grachten ziet u theepaviljoens, overblijfselen van de scheepsbouw en prachtige oude panden. Het is opmerkelijk hoeveel bezienswaardigheden hier nog te vinden zijn. Bijvoorbeeld de Sint Nicolaaskerk met glas in lood uit de 17e eeuw, of het Edams Museum met een voor Nederland nog unieke drijvende kelder en natuurlijk de Speeltoren.

Natuurlijk staat de hele stad in het teken van Edammer kaas. In het centrum zijn veel winkeltjes waar u meer te weten komt over de beroemde Edammer kaas, soms kunt proeven en natuurlijk een lekker souvenir kunt kopen om mee te nemen naar huis. Volg de figuren van de traditionele kaasdragers op de straat en u vindt de weg naar de Waag waar vroeger de kaas verhandeld werd.

Wandeling met een gids

Wilt u liever met een gids wandelen of bent u op zoek naar een routekaart van Edam, dan raden we u aan om eerst naar het VVV kantoor (ooit het stadhuis van Edam) bij de Dam in het centrum te gaan.

Loop richting het Markermeer

Als u het centrum verlaat en richting het Markermeer loopt, is ook hier veel te zien. Zo komt u bijvoorbeeld langs het 'Fort bij Edam', dat een beetje verscholen ligt in het groen. Het fort maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed 'Stelling van Amsterdam' en is op bepaalde tijden te bezoeken.

Ook de zeesluis van Edam is bijzonder. De sluis is namelijk nog een overblijfsel uit de tijd dat Edam aan de oude Zuiderzee lag.

En eenmaal aangekomen bij het water, kunt u heerlijk pauzeren en genieten op een terras. Terwijl de schepen voorbij varen geniet u van een heerlijk kopje koffie met appelgebak of een verfrissend drankje met oer-Hollandse bitterballen, die ook in een vegetarische versie te krijgen zijn.

Een omweg naar Volendam

Wilt u nog verder wandelen? Dan raden we Volendam aan. Dit ligt op loopafstand verderop aan het Markermeer en is ongeveer een half uurtje wandelen langs de dijk.

Edam - een gezellige havenstad

Behalve dat Edam veel bezienswaardigheden te bieden heeft, is de charme van de plek een bijzondere ervaring op zich. De vele kleine straatjes, bruggetjes en details die op bijna elke hoek te ontdekken zijn, maken een bezoek aan Edam tot een geweldige ervaring.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal