Stadswandeling in Harderwijk

Ontdek Hanzestad Harderwijk tijdens een stadswandeling

Harderwijk ligt aan het Veluwemeer en is zeker een tussenstop waard tijdens uw zeiltocht. Het ommuurde stadscentrum met de mooie toegangspoort, de vele pleintjes, smalle steegjes en gezellige straatjes nodigen uit om lekker de benen te strekken en op eigen gelegenheid een wandeling te maken door het oude stadscentrum.

In de oude Hanzestad valt genoeg te zien en te ontdekken, zoals bijvoorbeeld:

  • De Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk, een driebeukige basiliek uit de 14e en 15e eeuw.
  • De Vischpoort en de Vischmarkt, waar in de tijd van de Hanze graan, vis, wol, bont en vele andere goederen uit Europa werden verhandeld.
  • Het Oude Stadhuis op de markt
  • Het Franciscanenklooster en het park "De Hortus".
  • De Donkerstraat met zijn verschillende winkels en boetieks
  • De Smeepoort en de Smeepoortenbrink, een marktplaats in Harderwijk waar levendige handel werd gedreven met kooplieden uit de omgeving
  • De scheepswerf en het botenmuseum
  • De haven van Harderwijk

Verken Harderwijk met een stadsplattegrond

Maak een wandeling door de historische binnenstad van Harderwijk met deze Hanzestadwandeling die u kunt u downloaden voor u aan de wandeling begint. Of u loopt eerst even langs bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in het Oude Stadhuis op de Markt, voor een fysieke stadsplattegrond.

Loopt u liever met een gids?

Het gilde van Harderwijker Stadsgidsen organiseert regelmatig een stadswandeling door de historische binnenstad van Harderwijk. Tijdens een ongeveer anderhalf uur durende wandeling door de stad informeert de stadsgids u over de rijke geschiedenis van de stad en laat hij u de historische gebouwen zowel van buiten als van binnen zien. Ook voor deze informatie kunt u terecht bij het TIP of u reserveert een gids via de website Heerlijk Harderwijk.

Ontdek Harderwijk met de app TourToDo

Volg de Hanzewandelroute door Harderwijk met de app TourToDo. Zodra u de code HarderwijkNL heeft ingevoerd ontdekt u de geschiedenis van de Hanze terwijl u door het centrum loopt.
Indien u geen mobiel heeft kunt u deze route halen bij het TIP en zonder app lopen. De app is gratis en de duur is ongeveer 1,5 uur.

De geschiedenis van Harderwijk

Harderwijk kreeg in 1231 stadsrechten en trad in 1252 toe tot het Duitse Hanzeverbond. De stad lag toen aan de Zuiderzee en had dus een directe verbinding met de open zee. Dit maakte handel met verschillende landen in Europa mogelijk en Harderwijk ontwikkelde zich al snel tot een belangrijke handelsstad. Ook nu nog zijn de sporen van het verleden zichtbaar in de binnenstad, die sinds 1969 op de monumentenlijst staat, en wachten erop om door u ontdekt te worden tijdens een wandeling door de stad!

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal