Stadswandeling in Harlingen

Wandel door Harlingen: een wandeltocht vol historie

Een stadswandeling door Harlingen is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de (nautische) historie en architectuur van deze zeehavenstad. Tijdens een wandeltocht door het oude centrum met meer dan 500 prachtige monumentale gebouwen komt u o.a. langs:

  • Het stadhuis, gelegen aan de Voorstraat. Het stadhuis uit de 18e eeuw is een van de grootste trekpleisters van Harlingen. De binnenkant van het stadhuis is al net zo indrukwekkend als de buitenkant. U kunt in het stadhuis enkele prachtige schilderijen bewonderen van Harlinger kunstenaars, wapenschilden en portretten van burgemeesters.
  • Het Gerechtsgebouw, gelegen op de Noorderhaven, stamt uit de begintijd van Harlingen. Oorspronkelijk diende het als een kaatsbaan, maar gevonden boeken uit de 16e eeuw wijzen uit dat het gebouw later dienst deed als gerechtshof. Tegenwoordig is het mogelijk om een kijkje te nemen in het Gerechtsmuseum.
  • De gezellige Voorstraat, met het museum Hannemahuis, de winkel van de Harlinger aardewerk en tegelfabriek en nog veel meer gezellige winkels, terrasjes en restaurants. In de 17e eeuw was de Voorstraat het centrum van Harlingen. Dit was de plek waar handel werd gedreven en het druk en levendig was.
  • Het geboortehuis van schrijver Simon Vestdijk aan de Voorstraat 61
  • De Vuurtoren, een herinnering aan de zeevaart die Harlingen groot heeft gemaakt.
  • Diverse Kerken, zoals de Sint Michaelkerk, de Doopsgezinde Kerk en de Lutherse Kerk. Harlingen staat bekend om haar vele kerken. In de Grote Kerk vindt u het indrukwekkende Müllerorgel. Het orgel is gebouwd in 1667 en wordt gezien als een van de belangrijkste historische instrumenten van ons land.
  • De Zeehaven, het hart van de stad: de plek waar vroeger de grote handelsschepen aanmeerden. De authentieke havensfeer is in de zeehaven nog steeds merkbaar en vanaf de haven kijkt u uit over de Waddenzee, die sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Loop langs deze gebouwen op eigen gelegenheid. Op belangrijke historische plaatsen staan informatie panelen en vergeet ook niet af en toe omhoog te kijken naar de gevels en diverse muurschilderingen.

Gaat u liever op ontdekkingstocht met een route, plattegrond, audiotour of gids?

Bekijk de website van Tourist Info Harlingen voor actuele informatie en diverse stads- en themawandelingen door Harlingen met of zonder gids. Zo staat er op de website o.a. een mooie beeldenroute (9,1 km) door Harlingen die u zelf kunt lopen en kunt u tijdens uw bezoek aan Harlingen op het toeristenbureau ook een gratis stadsplattegrond halen.

Audiotour schrijver Simon Vestdijk

De schrijver Simon Vestdijk was een bekende inwoner van Harlingen en tijdens de literaire wandelroute-app 'Vestdijk in Harlingen' van het Hannema Huis loopt u langs zestien plekken in de stad die in het leven van Simon Vestdijk én Anton Wachter een belangrijke rol speelden.

Over Harlingen

Harlingen, een van de Friese elf steden, ligt in het noorden van de provincie Friesland aan de Waddenzee. De stad kreeg in 1234 stadsrechten en speelde een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. In de 17e eeuw was het bijvoorbeeld een van de belangrijkste havens van ons land, waarvandaan zeeschepen naar verre oorden vertrokken. In de binnenstad bevinden zich meer dan 500 monumentale gebouwen.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal