Stadswandeling in Lemmer

Lemmer is een idyllisch stadje gelegen aan het IJsselmeer en telt maar liefst 29 monumenten. Met het schip legt u vlak bij het centrum aan. Een stadswandeling door het historische centrum van Lemmer biedt u een boeiende blik in het verleden van dit charmante havenstadje terwijl u geniet van de pittoreske straatjes en traditionele architectuur. 

Dit kunt u verwachten tijdens een stadswandeling door Lemmer:

  • Eén van die rijksmonumenten, is het pakhuis op de straat Turfland. Dit prachtige pakhuis is in 1763 gebouwd en dient vandaag de dag als woning.
  • De Lemsterschutsluis staat op het lijstje rijksmonumenten en diende vanaf 1884 tot de bouw van de Afsluitdijk in 1932 als zeesluis.
  • Het oude stadhuis van Lemmer, gelegen aan de Markt, is een prachtig voorbeeld van neoclassicistische architectuur uit de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt als gerechtsgebouw en gemeentehuis. Nu dient het als een cultureel centrum en organiseert het verschillende evenementen en exposities.
  • De Lemster Toer is een iconische kerktoren in het hart van Lemmer. Oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw als een rooms-katholieke kerk, is de toren uitgegroeid tot een symbool van de stad. 
  • Tijdens de stadswandeling ziet u op iedere hoek van de straat de lekkerste, verse vis liggen; Lemmer is immers één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland. Dit ziet u ook terug in het museum ‘Oudheidkamer Lemster Fiifgea’, dat gevuld is met voorwerpen uit de visserij en scheepvaart op de Zuiderzee. Tevens vindt u hier een grote collectie kunstaardewerk van de voormalig Lemster aardewerkfabriek.
  • Het Woudagemaal ligt iets verder van het centrum, maar is zeker de moeite waard als u meer wilt weten over hoe Nederland met een stoomgemaal de strijd met het water aan gaat. Het  Ir. D.F. Woudagemaal staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de bekendste technische hoogstandjes van Nederland. Dit stoomgemaal, gebouwd in 1920, is nog steeds operationeel en wordt gebruikt om overtollig water uit de omgeving naar het IJsselmeer te pompen.
  • Sluit uw stadswandeling af met een bezoek aan het prachtige Lemsterstrand. Gelegen aan het IJsselmeer, biedt dit strand de perfecte gelegenheid om te ontspannen en te genieten van het uitzicht op het water. Het is ook een geweldige plek voor watersportactiviteiten en heeft diverse strandbars en restaurants waar u kunt genieten van een hapje en een drankje.

Liever op stap met een gids of routekaart?

Bezoek het VVV in Lemmer voor een gids, wandelkaart, souvenir of lekkere streekproducten.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal