Stadswandeling in Sneek

Sneek, een prachtige bestemming na uw zeiltocht, ligt in het hart van Friesland en staat bekend om haar rijke cultuur, adembenemende grachten en historische bezienswaardigheden. Een stadswandeling door het centrum van Sneek neemt u mee op een reis naar het verleden. Tijdens deze ontdekkingstocht komt u verschillende historische bezienswaardigheden tegen, elk met een unieke achtergrond die u zal verbazen. Dus trek na de zeiltocht nog even de wandelschoenen aan, haal diep adem en laat u meeslepen door de rijke geschiedenis van deze betoverende stad.

Tijdens een stadswandeling door Sneek komt u deze bezienswaardigheden vast tegen

  • De Sneeker Waterpoort is de bekendste waterpoort van Nederland. Er wordt geschat dat de poort rond 1492 is gebouwd, in dat jaar kreeg Sneek ook haar stadsmuur. De poort stopte de toegang over water naar de stad.
  • De Martinikerk aan de Marktstraat is een eyecatcher in Sneek. De bouwgeschiedenis van deze kerk start in de 11e eeuw, maar dat exemplaar is verdwenen. In 1498 is men begonnen aan de bouw van een nieuwe kerk in de gotische stijl en het resultaat daarvan is vandaag de dag te bewonderen. De huidige Martinikerk werd overigens wel gedeeltelijk gebouwd op de fundamenten van de oude kerk uit de 11e eeuw. Het interieur van de kerk is adembenemend, met prachtige gewelfschilderingen en een indrukwekkend orgel. De Martinikerk is ongeveer even oud als het Stadhuis van Sneek.
  • Het Stadhuis, ook aan de Marktstraat, stamt af uit 1480 en werd in 1550 gerestaureerd tot de vorm die we ook vandaag de dag nog kunnen zien. In de 18e eeuw is het Stadhuis van een nieuwe gevel voorzien met rijk gebeeldhouwde bordes.
  • Het Sneker Bolwerk is een overblijfsel van de historische stadsmuren die Sneek in het verleden omringden. Het bolwerk bood bescherming tegen indringers en biedt nu een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Geniet van de serene sfeer terwijl je de stadsmuren verkent.
  • Weduwe Joustra aan het Kleinzand 32, een authentieke slijterij met proeflokaal van een van de bekenste Friese dranken. Weduwe Joustra werd oorspronkelijk opgericht door de weduwe van Hendrik Beerenburg, die het recept van Adonis Berenburger erfde en het bedrijf voortzette. In de winkel ontdekt u het productieproces, van het verzamelen van de kruiden tot het destilleren en bottelen van de Berenburg en kunt u op de zolder in het proeflokaal zelfs de verschillende varianten van Berenburg proeven.
  • En als u goed kijkt in de grachten spot u ook in Sneek een fontein uit het 11fountains project van de Friese Elfsteden. Deze keer is het een man op een gouden bol, die rondjes draait terwijl hij de Hoorn des Overvloeds vasthoudt. Benieuwd naar het verhaal achter dit beeld? Luister naar de podcast over de Fontein Fortuna.

Liever op stap met een routekaart

Met de Wandelroute 11fountains komt u langs alle bezienswaardigheden in Sneek.

Veel plezier!

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal