Wandelen op de Marker Wadden

De Marker Wadden is een prachtig natuurherstelproject in het Markermeer. Een paradijs voor vogels, vissen en vlinders en de place to be voor zowel wandel- als natuurliefhebbers. Op het hoofdeiland kun je namelijk heerlijk wandelen over de prachtige schelpenpaden en flonders, vlak langs de ontluikende natuur, stranden, een washover, vogelobservatiehutten en de 12,5 meter hoge klimtoren de Steltloper.

Er zijn drie verschillende wandelroutes gecreĆ«erd

  • De Kustroute, de langste wandelroute van 7,2 km, die je langs buitenranden van het hoofdeiland brengt.
  • De Vogelvluchtroute een korte route die je kennis laat maken met de natuur en vogels op het hoofdeiland.
  • De Vlinderroute van 4,2 km. Deze route is speciaal aangelegd om vlinders op het eiland te spotten en tellen. 

Op het hoofdeiland

Met het schip van NAUPAR leggen jullie aan in de natuurhaven van de Marker Wadden. Direct tegenover de haven ligt het eilandpaviljoen en informatiecentrum van Natuurmonumenten. Hier starten alle wandelroutes en kun je de bordjes volgen. In het informatiecentrum kunnen de eilandwachters je meer vertellen over de natuur, vogels en plantjes die ze de laatste tijd hebben gespot. Naast de wandelpaden is er nog veel meer te zien en doen op de Marker Wadden. Denk maar aan het fijne recreatiestrand en de 12 meter hoge uitkijktoren. Kortom: een plek waar jong en oud heerlijk kan ontspannen. Vergeet je verrekijker niet.

Ontstaan Marker Wadden

In 2016 is men begonnen met het aanleggen van de eilandengroep De Marker Wadden. De aanleiding was duidelijk: een verstikkende laag slib had de biologische productiviteit in het Markermeer zo goed als gestopt. De Marker Wadden moet hier verandering in brengen en dat is ook zeker gebeurd. Met een betere waterkwaliteit, nieuw bodemleven, een rijkere visstand en meer vogels als gevolg.

Algemeen

Uitvoeringslocatie
Aan wal