Populaire schepen met opstaphaven Marken

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Marken

Museum Marken

Marken was vroeger een eiland in de Zuiderzee. Het is sinds 1957 via een dijk verbonden met het vasteland. Het dorp ligt vlakbij Monnickendam en Volendam in Noord-Holland. Hoewel het al een poos geen eiland meer is, heeft de tijd er stilgestaan. Het museum geeft een kijk in het leven, werk en tradities van dit voormalige eiland.

Geschiedenis van het Marker Museum

Marken werd voor het eerst in de 13e eeuw beschreven. In die tijd lag Marken op de grens van water en land en is daar waarschijnlijk naar vernoemd. Mark betekend namelijk grens. Het Marker Museum toont sinds 1983 een collectie van leven, werk en tradities uit Marken. Het Marker Museum is gevestigd in maar liefst zes gekoppelde, historische huizen in het oude centrum van Marken.

Over het Marker Museum

In het museum vindt u een collectie over de geschiedenis in Marken. Een deel van het museum heeft nog een indeling dat diende als woning van een Marker vissersfamilie tot circa 1932. De wanden, behangen met borden en prenten, de bedstee en de kasten zijn hier nog te vinden. Het museum toont een wisselend deel van haar collectie door het jaar heen. De thema’s zijn: klederdracht, keramiek, schilderijen en prenten, gebruiksvoorwerpen, volkskunst en de collectie van Jan Moenis, afkomstig uit Marken.