Schoonewelle Centrum

Het Schoonewelle Centrum is een multifunctioneel museum voor natuur en oude ambachten en toont een veelzijdige collectie. U maakt er kennis met enkele verloren gewaande streekambachten: een mattenklopperij, een borstelmakerij en een klompenmakerij. De unieke klompencollectie vertelt u een bijzonder verhaal. Er is ook een museumwinkel en een museumtuin waar u kunt genieten van een kopje koffie of thee. In de museumwinkel vindt u boeken, houten speelgoed en andere souvenirs. Het centrum biedt ook lezingen en workshops aan en organiseert regelmatig diverse buitenactiviteiten.

De geschiedenis van het Schoonewelle Centrum

De oprichter van het museum was Roelof Joohannes Schoonewelle. Hij legde de basis voor de verzameling van opgezette en geprepareerde dieren. Omdat de familie Buisman enthousiast was over zijn collectie, hielpen ze hem met de bouw van een museum. De basisbouwsteen van het museum werd in 1957 gelegd. Rond de eeuwwisseling werd de Schoonewelle omgebouwd tot een multifunctioneel centrum voor natuur en vakmanschap en sinds 2002 is de Schoonewelle officieel een museum. 

Over de tentoonstellingen en collecties

Het centrum wil door middel van de bestaande collecties de verbinding tussen mens en natuur laten zien. U leert meer over verloren regionale vakmanschap, zoals houtsnijwerk. In de Schoonewelle collectie ziet u ook een aantal bereide en opgezette dieren en andere natuurlijke producten en het geheel wordt gecompleteerd door de aquarellen van de beroemde illustrator/schrijver Freddy Weijs. Ook leert u aan de hand van objecten en oude kaarten de geschiedenis van Zwartsluis kennen en worden er naast de vele permanente tentoonstellingen ook andere wisselende tentoonstellingen gepresenteerd.