Visserijmuseum

Het museum is altijd geopend van april tot november. Het bevat een permanente tentoonstelling van scheepsmodellen, gereedschappen, motoren, vistuig en meer. Er is een jaarlijks wisselende tentoonstelling, die altijd over Zoutkamp, de zee en de visserij gaat. Voor het museum kunt u de historische schepen ZK4 Albatros en ZK31 Neptunus bezoeken. 

De geschiedenis van het museumschip ZK4

Sinds 1994 is het museum gevestigd in Zoutkamp en voor het museum in de haven ligt het onverschrokken werkschip ZK4. Het schip was eigenlijk gebouwd als vrachtschip, maar naarmate het wegtransport toenam, werd de ZK4 overbodig. Het werd omgebouwd tot een vissersschip en tot 2001 werd er met het schip op de Waddenzee gevist. In 2002 brachten vrijwilligers de ZK4 naar Zoutkamp.

Over het Visserijmuseum

In het museum zelf kunt u ook een bezoek brengen aan een echte vissersboot, de Törn 2. Achter het museum bevindt zich een vissershuisje, dat in 2006 werd afgebroken en herbouwd. Ga dit vissershuisje binnen en keer terug naar de tijd van Zoutkamp en de vissers uit het verleden. Een rondleiding, die inbegrepen is in de toegangsprijs, wordt ook aangeboden en duurt ongeveer 1 uur. De rondleiding moet vooraf worden geboekt. Verder zijn er diverse arrangementen te boeken, zoals een cruise op de schepen ZK4 en ZK31 of een bezoek aan de gezinsvisserij op paling in Zoutkamp.