Zondagavond 13 augustus: vallende sterren spotten!

Lelystad, 11 augustus 2017 – Pak de slaapzak er maar alvast bij; op zondag 13 augustus bereikt de meteorenzwerm "Perseïden" zijn maximum. Oftewel: in het beste geval kunnen we die avond maar liefst 85 meteoren – vallende sterren – per uur verwachten! Meer waarschijnlijk is echter een aantal van rond de 44 per uur, wat eveneens een uiterst bijzondere ervaring is. De meeste kans hierop heeft u rond 23.45 uur!

 

Uitleg: meteoren en zwermen

Voor alle leken onder ons; een meteoor is een lichtflitsje dat snel langs de hemel beweegt (omdat er een stofdeeltje, of een stukje steen of ijs in de atmosfeer van de aarde terecht komt) en door ons "hier beneden" als vallende ster wordt gezien. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. Aangezien de aarde zich jaarlijks rond dezelfde wolken beweegt, zijn veel van deze zwermen ieder jaar rond dezelfde tijd zichtbaar.

 

Meteorenzwerm Perseïden

De Perseïden-meteorenzwerm is een wolk van stofdeeltjes, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle; een periodieke komeet die zowel in 1862 als in 1992 (her)ontdekt is. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is.

 

Vallende sterren

Op zondag 13 augustus is het weer zo ver. Onder ideale omstandigheden verwachten experts maar liefst 85 "vallende sterren" per uur te zien, helaas gooit de felheid van de maan (65%) roet in het eten; de meteorenzwerm kent een korte piek en dus wordt er verwacht dat er, in combinatie met de felle maan die dag, aanzienlijk minder vallende sterren zichtbaar zullen zijn. Dit komt waarschijnlijk neer op circa 44 vallende sterren per uur, wat als vanzelfsprekend nog steeds een ongekend aantal is!

Waar bent u zondag de 13e? Mocht u zich toevallig aan boord van één van onze zeilschepen bevinden, dan belooft het een wel heel bijzondere avond te worden!