De Afsluitdijk: een icoon

De Afsluitdijk is een duidelijk boegbeeld in de vele waterwerken die Nederland rijk is. Tussen 1927 en 1933 werd de 32 kilometer lange dijk met de hand gebouwd. De Afsluitdijk verbindt de provincies Friesland en Noord-Holland. Met de komst ervan veranderde de zoute Zuiderzee in het zoete IJsselmeer en de komst van de dijk maakte het inpolderen van Flevoland mogelijk. Een icoon… op vele vlakken.

Nederland Waterland

De Afsluitdijk is gebouwd nadat in 1916 bij een heftige storm een groot aantal dijken doorbrak langs de toenmalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer). Tegenwoordig houdt de Afsluitdijk de zee buiten de deur en maakt hij Nederland een stuk veiliger. Een doorbraak zou ernstige gevolgen hebben voor de mensen die rond het IJsselmeer wonen.

Afsluitdijk verheven tot kunst

Nu, na ruim 80 jaar trouwe dienst, is het tijd voor groot onderhoud. Een prestigieus project waarbij niet alleen de veiligheid van Nederland wordt gewaarborgd, maar ook wordt gewerkt aan duurzame energie en het ondersteunen van de ecologie en economie. Wereldwijd kijkt men met verbazing en ontzag naar Nederland en haar watermanagement. De Afsluitdijk is in vele ogen een kunststuk op zichzelf en dat wordt sinds 2016 benadrukt door het werk van ontwerper Daan Roosegaarde.

Project Icoon Afsluitdijk

Het project Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde startte in 2016 met Waterlicht, een poëtische lichtinstallatie die herinnerde aan de beschermende rol van de dijk. Eind 2017 tot begin 2018 werden Glowing Nature en Windvogel getoond. Lichtpoort is een permanent werk dat de 60 monumentale heftorens aan weerzijden van de dijk doet oplichten door de koplampen van passerende auto’s.

Met eigen ogen zien en beleven

De Afsluitdijk is met recht een stukje Nederland waar we trots op mogen zijn. Wilt u de Zuiderzeewerken, het IJsselmeer en de Waddenzee van dichtbij beleven, zeil dan een keer mee op een van de authentieke zeilschepen van NAUPAR. Onze schippers hebben jarenlange ervaring met dit gebied en vertellen er graag over.

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van de medewerkers van NAUPAR.