Het NAUPAR Ervaarweekend 2012 was een succes!

In het weekend van 14 en 15 april vond alweer het vierde Ervaarweekend plaats. Ruim 150 docenten en groepsbegeleiders uit Nederland, België en Duitsland namen deel aan deze zeiltocht over het IJsselmeer. Een weekend zeilen, waarbij het vooral ging om zelf te kunnen ervaren hoe het is om een school- of andersoortige groepsreis aan boord van een schip te maken. Bijkomstig was het natuurlijk ook een erg prettig en gezellig verblijf met collega-leraren.

Zeilen hijsen en koers zetten.

De deelnemers gingen op zaterdagochtend aan boord van één van de vier schepen: de Avondrood, de Ambiance, de Vriendschap en de Inspiratie. Na een presentatie over groepstochten met NAUPAR en een korte uitleg over de veiligheid en gebruiken aan boord, was het tijd om de zeilen te hijsen en koers te zetten naar Hoorn.

Verkennen van Hoorn.

Het was een rustige overtocht, waarbij de gasten konden genieten van een smakelijke lunch. Tegen drie uur arriveerden de schepen in Hoorn, waar een GPS spel op het programma stond. Tijdens dit interactieve spel maakten de deelnemers kennis met het prachtige havenstadje en kwamen zij dichterbij de ontknoping van het spel. Een aantal verkozen toch één van de vele cafeetjes in het centrum boven het vinden van de moordenaar en het wapen.

Een gezellige avond.

Na het zeer "scholierwaardige" diner (en voor een aantal, daaropvolgend de afwas) was eenieder vrij om de avond naar eigen invulling te besteden. Sommigen besloten het rustig aan te doen met een spelletje of kletspraatje met collega"s onderling in de kajuit. Anderen gingen liever de uitgaansgelegenheden van Hoorn testen.

Echt zeilen voor een prachtervaring.

Na een rustige en regenachtige nacht stond op zondagochtend rond negen uur het uitgebreide ontbijt klaar. Tegen half elf vertrokken de vier schepen weer naar Lelystad. Dit maal werd er een windkracht van 6 à 7 gegeven, dus kon er ook echt gezeild worden! Iedereen was nodig om de enorme zeilen te hijsen en tijdens de overtocht ging het soms ook flink scheef, wat prachtige plaatjes van schuimkoppen en opspattend water opleverde.

Een geslaagd Ervaarweekend.

Een aantal deelnemers kon er geen genoeg van krijgen, dus gingen er twee schepen nog overstag. Na de lunch, het inpakken van de spullen en een afscheid van de schipper en maat, ging iedereen weer terug naar huis. Sommigen hadden nog vijf uur rijden te gaan. Alle aanwezige NAUPAR crew en bemanning van de vier schepen zijn enthousiast. En gezien de positieve reacties van de docenten en begeleiders, kan er worden geconcludeerd dat het ook dit jaar weer een geslaagd Ervaarweekend is geweest!