Hoe maak ik een hielingsteek? NAUPAR legt het uit!

De hielingsteek is een zeer sterke knoop die juist in de zeilwereld veel gebruikt wordt. De knoop is bijzonder goed geschikt voor het verbinden van twee touwen waar veel kracht op wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld in een sleeptros (scheepstouw). De knoop wordt ook vaak de "karaaksteek" genoemd. Maar… Hoe maakt u deze knoop? NAUPAR legt het graag aan u uit.

Zo maakt u een perfecte hielingsteek

Het is in feite niet moeilijk. Leg in het eerste touw een brede lus en vlecht het tweede touw daar tussendoor. Uiteindelijk moet u aan beide touwen stevig trekken, zodat de knoop samentrekt en klaar is voor gebruik. Het ideale aan de hielingsteek is dat deze ook weer eenvoudig los te halen is, zélfs wanneer er veel kracht op is gekomen.

Waarom de hielingsteek?

De hielingsteek komt vooral goed van pas wanneer u twee zware touwen wilt knopen. Touwen die simpelweg te groot en te stijf zijn om er een andere knoop mee te maken. Het fijne aan de hielingsteek is dat deze niet snel zal vastlopen, zélfs niet wanneer er extreem veel gewicht op komt of wanneer de touwen doorweekt zijn.

Leuk feitje: de mooie, verweven vorm van de knoop heeft de hielingsteek ook populair gemaakt voor decoratieve doeleinden!

De hielingsteek in de praktijk brengen? Boek een vaartocht aan boord van een van onze schepen en leef u uit!