Medusa: per ton CO₂-uitstoot = een houtkacheltje in Kenia!

Onze tjalk Medusa doet als eerste zeilschip van NAUPAR mee aan het Paradigm Project; per ton CO₂ dat de Medusa uitstoot, doneren de eigenaren van het schip geld voor de productie van een duurzaam houtkacheltje in Kenia. Nóg meer reden voor een vaartocht aan boord van dit prachtige zeilschip!

Kenia kookt op open vuur

In Kenia kookt circa 90% van álle huishoudens op open vuur. Waarom? Er is simpelweg geen ander alternatief. Dit vuur wordt doorgaans met hout of houtskool tussen twee stenen gestookt, meestal in de woning zelf. Feit is dat het hout op deze manier inefficiënt wordt verbrand: er is veel hout nodig en er ontstaat ongezond veel rookontwikkeling. Koken op een open houtvuur zorgt daarnaast voor veel CO₂-uitstoot én is ook reden voor de ontbossing in Kenia. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe men in Kenia aan hout moet zien te komen; vrouwen en kinderen lopen hiervoor vaak dagelijks 15 kilometer!

De Medusa en het Paradigm Project

Het Paradigm Project loopt al sinds september 2012 en zorgt voor "goede" houtkachels in Kenia. Het doel van dit duurzame energieproject is minder CO₂-uitstoot en meer tijd voor de Keniaanse gezinnen om te werken aan hun eigen ontwikkeling. De houtkachels of ovens besparen hen immers veel tijd; zij hoeven niet meer te zoeken naar hout. Kinderen kunnen weer naar school en hun ouders kunnen gaan werken aan het inkomen. De Medusa sloot zich onlangs aan bij het Paradigm Project, waardoor zij per ton CO₂ dat het schip uitstoot, een bedrag doneert aan het project, waarmee er een houtkacheltje in Kenia kan worden gemaakt.