Met de Auwe Neel de Waddenzee op

Vanuit Enkhuizen vaart u met de ruim 26 meter lange klipper Auwe Neel zó het IJsselmeer of de Waddenzee op. Als het aan Wietske - de eigenaar van de Auwe Neel - ligt, dan zetten ze zo vaak mogelijk koers richting de Waddenzee. Ook de nieuwe zetschipper, die vanaf het voorjaar voor Wietske op de Auwe Neel vaart, deelt deze voorliefde. Dat kan ook bijna niet anders, want Wietske heeft hem persoonlijk opgeleid in het chartervaren en haar kennis over de natuur en het wad aan hem doorgegeven. Zeilen zit Wietske in haar bloed. Ze is geboren en getogen op de Alberdina, waarop haar ouders een scheepsreparatiebedrijf hadden. In de zomer voer het gezin graag richting Denemarken en dan gingen er ook gasten mee. De geur van de Waddenzee brengt haar daarom nog steeds terug naar een heerlijke jeugd, waarin liefde voor het water haar met de paplepel is ingegoten. Pas sinds een paar jaar woont Wietske in een ‘gewoon huis’. Dat k wel lekker, want het is een stuk ruimer dan op een schip. Zeker nu ze een zoon heeft, is de extra ruimte erg prettig. Maar, zoals ze zelf zegt, gelukkig woont ze op slechts 200 meter van het IJsselmeer, dus het vertrouwde water is vlakbij.

De Waddenzee: niet voor niets Werelderfgoed

Toch gaat haar voorkeur uit naar de Waddenzee: meer dynamiek, meer variatie. ‘Het is niet voor niets Werelderfgoed. Het is een heel bijzonder gebied dat we mogen gebruiken, maar ook moeten beschermen.’ Dat probeert Wietske haar gasten ook mee te geven. Als ze met de Auwe Neel droogvalt op het Wad, deelt ze graag haar uitgebreide kennis over dit gebied en laat ze haar gasten desgewenst zeekraal proeven. Dan schiet Wietske in de lach: ‘We hadden een vaste groep uit Zwitserland, die altijd in Den Oever wilden wadlopen. Vonden ze prachtig. Ze gingen niet weg voordat ze hun jaarlijkse wadwandeling hadden gehad.’

Een stoere klipper, met genoeg voorzieningen

Aan boord van de Auwe Neel is het goed toeven. Naast de ‘standaardvoorzieningen’ zoals een barbecue en een zwemtrap, is er zelfs een bescheiden internationale bibliotheek aan boord: een paar boekenplanken vol met boeken, over allerlei onderwerpen en in meerdere talen. ‘Als er gasten zijn die helemaal opgaan in een boek, dan mogen ze dat gerust meenemen, als ze daarvoor in de plaats maar een ander boek achterlaten.’ Voor iedereen is er ondertussen in de ‘scheepsbibliotheek’ wel een interessant boek te vinden. Zelfs voor gasten die vaker meevaren op de Auwe Neel, want door het neem-het-boek-gerust-mee-en-laat-wat-anders-achter-systeem wisselt de boekencollectie ook.

Veiligheid voor alles

Voor de komende winter staat het jaarlijkse onderhoud op de planning. Geen grote dingen dit jaar, maar wat schilderwerk en kleine klusjes. Grote dingen hebben ze de afgelopen jaren genoeg gehad. Met name op het gebied van veiligheid hebben ze een aantal flinke slagen gemaakt, om te voldoen aan alle wet- en regelgeving op dat gebied. Zo hebben ze veilige, brandwerende betimmering aangebracht, die een brand minimaal 15 minuten in een ruimte moet kunnen houden. Ook hebben ze een automatisch brandblussysteem in de machinekamer aangebracht en de zogenaamde slingertest laten doen (hierbij wordt berekend onder welke hoek een schip kan varen zonder dat het water maakt of omslaat). En verder? Verder is de Auwe Neel een stoer schip, met tien hutten, twee douches, twee toiletten, een verwarmd dagverblijf en een keuken. Een uitstekend schip dus voor dagtochten en meerdaagse tochten, dat overigens ook ervaren zeilers nog een bijzondere zeilervaring biedt door het unieke Wishbone-tuig. De Auwe Neel is zelfs het enige charterschip dat  dit specifieke tuigage op beide masten heeft. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken!