NAUPAR legt uit I Wat is nou precies Schiemanswerk

Schiemanswerk is een veelomvattend begrip. In het kort staat het voor alle handelingen en verbindingen die met touw en draad voor gebruik aan boord van schepen kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van knopen en steken, het maken van sjorringen en het slaan van platting. Nog nooit van deze termen gehoord? Lees dan verder!

De oorsprong van "schiemanswerk"

Waar komt het begrip schiemanswerk vandaan? Het is afgeleid van het werkwoord schiemannen, dat het 'verrichten van herstelwerkzaamheden aan het touwwerk van een schip' betekent. Vroeger was een schieman een speciale vakman op de grote zeilvaart die verantwoordelijk was voor al het touwwerk. Zo ontstond het begrip schiemanswerk.

Verschillende soorten schiemanswerk

Onder schiemanswerk worden knopen of steken verstaan, die worden gebruikt om touw aan elkaar te knopen of ergens aan te bevestigen. Een type knoop die vaak wordt gebruikt om objecten van touw en houten palen te maken is een sjorring. Een platting of 'vlecht' is een sterke bundel gemaakt van touw, draad, riet of stro. Weer wat geleerd!