Officieel ontvangst van VOC-museumschip de Halve Maen

Op 23 mei 2015 komt het enige, nog zeilende 17e eeuwse VOC-schip de Halve Maen aan in Hoorn. De officiƫle ontvangst belooft een feestelijke dag te worden, zowel voor de inwoners van Hoorn als voor de vip"s die aan boord van de Stedemaeght komen.

De Halve Maen

De Halve Maen is een wereldwijd bekend schip: in 1609 is de zeevaarder en poolonderzoeker Henry Hudson in opdracht van de VOC met de Halve Maen vertrokken, op zoek naar een nieuwe route naar de Noordoostelijke Doorvaart. Deze reis was het begin van de kolonie Nieuw-Nederland en van het latere New York. De Halve Maen is daarmee een symbool geworden voor de Nederlandse bijdrage aan de Amerikaanse geschiedenis. Vanaf 30 mei is de Halve Maen te bezoeken in Hoorn, vooraf reserveren is noodzakelijk.

Replica

Het schip dat half mei ons eigen Hoorn gaat binnen varen, is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, is in 1989 met de bouw gestart om de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend te houden.

Programma

Muziek, kanonschoten en historische schepen maken onderdeel uit van het grootse welkom van de Halve Maen. Vanaf 11.30 uur 's ochtends start het programma met het Shantymen Koor, de Notendop en het gelegenheidsensemble de Compagnie Halve Maen. Hierna volgt een muzikaal spektakel op het water: trompettisten en slagwerkers varen in kleine sloepen door de haven en langs de kade. Rond half twee 's middags wordt de Halve Maen verwacht.

Ook de Stedemaeght is erbij!

De gemeente Hoorn heeft ervoor gekozen om de vip"s op een unieke locatie te ontvangen. Deze belangrijke gasten zijn uitgenodigd om aan boord van de Stedemaeght de binnenkomst van de Halve Maen van dichtbij mee te maken. Zo zitten de gasten echt eersterangs, want aan diezelfde steiger zal ook de Halve Maen aanleggen.