Even voorstellen: Joop en zijn klipper de Boekanier

Op de Boekanier valt altijd wat te beleven

Joop is de trotse eigenaar van de Boekanier. Met zijn 33 meter lange klipper, doet hij er alles aan om het zijn gasten naar de zin te maken. Hij is ooit begonnen met zestien kwadraadjes en heeft inmiddels jarenlange ervaring als schipper, in binnen- en buitenland. De thuishaven van de Boekanier is Makkum. Vandaar uit varen ze zo naar het IJsselmeer of de Waddenzee, het favoriete vaargebied van Joop. Waarom? Lees vooral verder.

De specialiteit van de Boekanier is droogvallen op het Wad

“IJsselmeer, Waddenzee. Eigenlijk vaar ik overal waar de gasten heen willen” vertelt Joop als we hem vragen naar zijn favoriete vaargebied. Maar de Wadden zijn toch wel zijn persoonlijke favoriet. “Je hebt er zoveel mogelijkheden om de groep een onvergetelijk avontuur te bezorgen” vervolgt hij bevlogen. Zoals op garnalen vissen tijdens het varen. Na een half uurtje slepen met het net, hebben ze vaak al een aardig maaltje bij elkaar. De garnalen worden gekookt en terwijl de gasten ze zelf pellen maken ze aan boord van de Boekanier een lekker bijpassend sausje. Er gaat niets boven de ervaring van voedsel dat je zelf vangt en het is nog erg lekker ook!

Maar het meest bijzondere avontuur is toch wel het droogvallen op een zandbank, samen een barbecue bouwen van gesprokkeld hout en grillen op het Wad met natuurlijk onze speciale satésaus. Echt uniek!“ vult Joop enthousiast aan.

Vele activiteiten aan boord van de Boekanier

Gasten vervelen zich niet gauw aan boord van de Boekanier. Ze kunnen actief meezeilen. Joop geeft tijdens de vaartocht graag uitleg over het schip, navigeren en de gasten kunnen achter het roer staan om zelf te ervaren hoe het is om 33 meter lange klipper te besturen. Maar er is ook tijd voor fun. Op het dek is een groot schaakboord geschilderd, er zijn spelletjes aan boord en muziekinstrumenten.

Als het mooi weer is, gooien we het anker uit bij een mooi natuurgebied zoals de Makkumerwaard en gaan we lekker zwemmen. En op woensdag is het natuurlijk pannenkoekendag aan boord van de klipper Boekanier. Terwijl de gasten zich een dagje aan de wal vermaken met allerlei leuke activiteiten trekt Joop zijn speciale kookschort aan en duikt de kombuis in voor een flinke stapel appel- spek en kaaspannenkoeken, die klaar staan als de groep weer aan boord stapt.

Hoe het ooit begon: Van zeilkamp tot schipper

"Toen ik jong was, stuurden mijn ouders mij op zeilkamp in Sneek”, begint Joop. "Vanaf dat moment was ik direct verkocht.” Sterker nog: drie jaar later is Joop zelf als instructeur gaan werken op een soortgelijk kamp. "Ik was toen een jaar of 16 en vond het geweldig! De kinderen van het kamp sliepen allemaal op een tjalk en uiteindelijk ben ik ook op die tjalk matroos geworden”, licht Joop toe.

Van matroos tot schipper? Joop heeft het voor elkaar gekregen: "Op een dag was de schipper ziek, ik heb vanaf dat moment het roer letterlijk van hem overgenomen. Met succes!.”De tjalk bracht Joop niet heel veel goeds: "Ik kwam er snel achter dat ik met deze tjalk mijn brood niet kon verdienen. Ik moest op zoek naar iets groters, iets met meer mogelijkheden.” Zo kwam Joop uiteindelijk, in 1992, terecht bij de Boekanier. "De Boekanier heb ik helemaal aangepast, van binnen en buiten”, vertelt Joop "Ik heb vroeger Orthopedagogiek gestudeerd en kan daardoor erg goed omgaan met kinderen die het lastig hebben, en met die kinderen in mijn achterhoofd heb ik de Boekanier ook ontworpen.”

Het resultaat? Een prachtig zeilschip waarop alles met de hand moet worden gedaan. "Aan boord van de Boekanier staat teamwork centraal”, legt Joop uit "Dat vind ik erg belangrijk en ook mijn gasten zijn hier altijd positief over.”

Mooiste ervaring: kapitein van een tallship

Nadat Joop een aantal jaar de Boekanier in zijn bezit had, besloot hij dat het tijd was om nóg een droom te realiseren: in 1997 kocht hij tallship Astrid. "Ik heb dit samen met een kennis gedaan”, licht Joop toe "We hebben Astrid van Engeland naar Nederland gebracht en haar hier volledig omgebouwd. Vervolgens ben ik ruim tien jaar kapitein geweest. Deze tien jaar vormen samen absoluut mijn mooiste ervaring.” Helaas is de Astrid tragisch ten onder gegaan; in juli 2013, toen het tallship al niet meer in Joops bezit was, is Astrid tegen de kust van Ierland gevaren en hier uiteindelijk ook gezonken.

Over de klipper Boekanier

De 33 meter lange Klipper Boekanier is een comfortabel schip, met 26 licht ingerichte slaapplaatsen. De leefruimte is sfeervol, aan boord is een tapinstallatie voor gezellige avondjes en in de goed uitgeruste kombuis kunt u heerlijke maaltijden bereiden met de groep. Kortom, de Boekanier is een gezellig schip, waar het u aan niets ontbreekt en u als groep mooie avonturen kunt beleven.

Wilt u ook een keer meevaren met Joop op de Boekanier of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van dit schip? Neem contact op met een van onze medewerkers, zij adviseren u graag.