Het was een zonnig Leraren informatieweekend

In het weekend van 18 en 19 april 2015 vond het Leraren informatieweekend plaats. Dit jaar voeren ongeveer zestig leerkrachten en jongerenbegeleiders uit Duitsland en België van het pittoreske havenstadje Monnickendam naar onze bruisende hoofdstad Amsterdam. Het doel: ervaren hoe het is om aan boord van een authentiek zeilschip een weekend door te brengen met een groep.

Werken en ontspannen aan boord

De zestig docenten en begeleiders werden verdeeld over de twee klippers Avanti en Allure en de topzeilschoener Grietje en na het welkomstwoord van de schippers vertrokken zij uit de haven van Monnickendam. Zij die graag hun handen uit de mouwen staken, hielpen met het hijsen van de zeilen. De rest moedigde aan of nam plaats aan dek voor een kletspraatje met collega"s of in stilte met een goed boek. Er stond genoeg wind om vrijwel het hele stuk naar Amsterdam te kunnen zeilen.

Verblijf in Amsterdam

De schepen legden aan langs de kade van Java-eiland, vanwaar het stadscentrum lonkte. Echter, het was niet alleen een plezierreisje, dus na een korte verkenningstocht te voet met aansluitend het restaurantklasse avondeten aan boord was het tijd voor de presentaties. De aanwezigen hoorden (in het Duits op het ene schip, dan wel Nederlands op het andere) over de manier waarop zij hun leerlingen, groepen of collega"s het best kunnen gaan informeren over het soort reis waarvan zij nu slechts een korte indruk kregen. Na de uitleg over de jeugdgroepsreizen van NAUPAR konden de deelnemers de stad in.

Van schip naar sloep en terug

Zondagochtend stond er een sloepenvaartocht door de grachten van Amsterdam op het programma. Na het uitgebreide ontbijt, dat voor een aantal misschien toch iets te vroeg werd geserveerd, vertrokken de docenten en begeleiders naar de kop van het eiland. Hier kwamen de stoere sloepen Ivan Frank en de Mr Brown de gasten ophalen om ze na een vaartocht van ongeveer twee uur langs de mooie plekjes van het centrum van Amsterdam weer aan boord te laten, zodat men aan de terugreis kon beginnen.

Onderweg kwamen de vragen

De rustige vaartocht op de fluisterstille sloepen ging over in een even vreedzame vaart langs de statige panden langs het IJ, de pittoreske huisjes van Durgerdam, de fotogenieke vuurtoren (het Paard) van Marken en de bekende waterkant van Volendam. Helaas was de wind onvoldoende en moesten ook de enthousiaste zeilers zich overgeven aan totale ontspanning. Onderweg konden de aanwezigen hun vragen over een vergelijkbare vaartocht nog uitgebreid laten beantwoorden door de NAUPAR-medewerkers, de schipper en zijn of haar matroos. Genietend van het zonnetje kwam de haven van Monnickendam jammer genoeg al weer veel te snel in zicht en kwam aan – ook dit zeer geslaagde – Leraren informatieweekend een einde.