Een volledig verzorgde zeiltocht naar Hoorn: afwisselend en ontspannend

Lelystad, 23 augustus 2017 - Zondagochtend half tien. We staan op de kade. De zon breekt af en toe door de wolken heen en er staat een flinke bries. De grote driemaster Abel Tasman deint zachtjes heen en weer. Ik ben onder de indruk van dit statige schip. Sierlijk, wit en luxe ligt ze te wachten tot ze kan uitvaren.

Vol verwachting stappen we aan boord. Met een kop koffie in de hand zoeken we een mooi plaatsje aan dek. Gespannen wachten we het moment af dat de schipper aangeeft dat we vertrekken. En dan is het zover. Of er ook vrijwilligers zijn die willen helpen met het hijsen van de bijna 1000 m2 zeil. Onmiddellijk springen er een paar mensen enthousiast overeind. Op aanwijzing van de schipper beginnen ze aan dit verrassend zware karwei. Mensen wisselen elkaar af, hangen samen in de touwen en met veel plezier, gelach en plagerijtjes lukt het de gelegenheidsbemanning om het schip vol in de zeilen te zetten.

 

Zeilen, genieten en lekker eten

Het ijs is gebroken. Onbekenden die eendrachtig samenwerken, die plezier hebben en samen een taak vervullen. Het is een leuke start van een nog leukere dag. In twee├źneenhalf uur zeilen we naar Hoorn. Het uitzicht is prachtig. Ik kijk naar de andere schepen, de vogels, de steeds wisselende wolkenpartijen en de zacht klotsende golven. Ontspannen zitten we op het dek. We praten, genieten van de zon en de wind, van het zachte klapperen van de zeilen en uiteindelijk van Hoorn, dat langzaam in beeld schuift. Maar voordat we daar zijn, worden er schalen met heerlijke broodjes geserveerd. Rijkelijk belegd en gevarieerd. Fijn, want buitenlucht maakt hongerig.

Met een gevulde maag leggen we aan in Hoorn. Wat een mooi stadje. En gezellig. Hier is voor iedereen wat te doen. Van de bemanning van de Abel Tasman krijgen we twee uitgeprinte stadswandelingen mee. Leuk! En voor wie geen zin heeft om een eind te lopen: er zijn gezellige terrasjes vlak bij. Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag en dan zijn alle winkels in de charmante oude binnenstad open. Op de andere zondagen zijn er een aantal winkels open, dus ook voor de shoppers onder ons is deze zeiltocht een aanrader.

 

Bruisend Hoorn

Wij kiezen voor een gezellig terras, op slechts een paar minuten loopafstand van het schip. De zon is ondertussen volop aanwezig en Hoorn bruist gezellig om ons heen. Rond half drie "s middags meert de Abel Tasman weer af. Terug naar de Bataviahaven in Lelystad. Opnieuw volgt er een heerlijke tocht. Volop in de zon genieten we wederom van de ontspanning, de stilte en het eindeloze water om ons heen. De bemanning komt langs met snacks: kipnuggets, gefrituurde kaasstengeltjes, stukjes haring en bitterballen. Wat een service!

Als we rond half zes aanmeren in de Bataviahaven zijn we heerlijk uitgewaaid. We kunnen nog naar Bataviastad om een rondje te shoppen (tot acht uur "s avonds) of eten op een terras in de haven. Maar wij stappen in de auto. De zon brandt nog na op onze huid en eigenlijk wil ik nu gewoon nagenieten. Thuis, in alle rust. Terugkijken op een geslaagde, afwisselende dag en al mijn foto"s delen met de thuisblijvers. Volgende keer gaan ze mee, dat is ze wel duidelijk. Want wat vinden ze het jammer dat ze deze heerlijke dag niet hebben meebeleefd!

 

U kunt nog mee!

En voor iedereen die nog mee wil: zondag 27 augustus en zondag 3 september vaart de Abel Tasman nog richting Hoorn. Een absolute aanrader dus, en een hele leuke afsluiting van de zomervakantie!