Even voorstellen: Alexander Nolden, schipper van de Dageraad

Vandaag stellen wij aan u voor: Alexander Nolden, schipper van de imposante Dageraad. "Heel vroeg in de ochtend de zonsopgang tegemoet zeilen of juist laat in de avond de nacht in zeilen; dát vind ik het mooiste”, aldus Alexander.

De Dageraad

De Dageraad is een van de grootste en meest originele schepen van de Nederlandse chartervloot. Mooi meegenomen: het 41-meter lange zeilschip is bestand tegen vrijwel alle weersomstandigheden! "Deze tweemast-klipper is een snelle en goede zeiler”, vertelt Alexander "Ik vaar nu al ruim 14 jaar met de Dageraad en het schip biedt ook nu nog steeds veel potentieel om nóg sneller te worden.” Zowel beneden- als bovendeks biedt de Dageraad veel ruimte: "Er zijn gasten die alleen nog maar met mijn schip willen zeilen, omdat de combinatie van de ruimte en de goede zeileigenschappen zo perfect is. En daarbij komt dan nog die vriendelijke en behulpzame bemanning.”

De Waddenzee heeft mijn voorkeur

Als we het over de vaargebieden hebben, spreekt Alexander zijn voorkeur al snel uit: "Het liefst vaar ik op de Waddenzee. Vanwege de stroming en de verschillende windrichtingen is dit alleen niet altijd de meest verstandige keuze. Het is tenslotte best moeilijk om met weinig motoruren ergens te komen. Op het IJsselmeer kan er meestal langer worden gezeild dan op het Wad.”

Goede samenwerking

"Al sinds 2004 ben ik schipper”, vertelt Alexander. "In 1990 heb ik als tiener met de bruine vloot gevaren en sindsdien ben ik verliefd op de zeilvaart.” Nog steeds gaat Alexander met veel plezier naar zijn werk: "Zeilen is mijn beroep én hobby. Het mooiste vind ik als de groep aan boord en het team van de Dageraad goed samenwerken; dát in combinatie met een goede wind, zorgt voor een heel snelle vaartocht. Daar krijg ik kippenvel van!”