Waddengebied mooiste natuurgebied van Nederland!

Gisteravond is het Waddengebied uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Wat NAUPAR betreft een verdiende titel! 88.000 Nederlanders hebben hun stem uitgebracht en konden kiezen uit dertien gebieden en nationale parken. Het mooiste natuurgebied van Nederland met eigen ogen aanschouwen? De schepen van NAUPAR brengen u er naar toe!

Verkiezing "Mooiste Natuurgebied van Nederland"

De verkiezing "Mooiste Natuurgebied van Nederland" is een initiatief van Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Nederlanders konden van 10 tot 31 oktober 2016 stemmen op hun favoriete natuurgebied. Het doel van deze verkiezing? Meer bekendheid én meer waardering krijgen voor de Nederlandse natuur, zowel in binnen- als in buitenland.

Verloop van de verkiezing

Nederlandse natuurgebieden en landschappen konden tot 15 september 2016 worden ingeschreven. Dit werd gedaan aan de hand van een inzending met daarin onder andere plannen om de kwaliteit en toegankelijkheid van het gebied verder te verbeteren. De vakjury bepaalde aan de hand van vooraf vastgestelde criteria welke gebieden aan de verkiezing mee mochten doen. Hieronder vielen onder andere ook het Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland), Grenspark Limburg (Limburg) en de Weerribben-Wieden (Overijssel). Vanaf 10 oktober had heel Nederland de kans om te stemmen.

Het Waddengebied als winnaar

Op maandag 31 oktober werd bekend gemaakt dat het Waddengebied de eerste plek had bemachtigd. En dat met maar liefst 15.135 stemmen! Op de tweede plek volgde De Veluwe (10.053 stemmen) en Nationaal Park Hollandse Duinen mag zich met 8583 stemmen derde noemen. Alle drie de natuurgebieden krijgen een geldbedrag van maximaal 300.000 euro om daarmee de verdere plannen, zoals omschreven in de inzending, uit te voeren. Ook komt er een campagne in binnen- en buitenland om de gebieden te presenteren als "iconen" van de Nederlandse natuur.

Alle deelnemende gebieden en parken vindt u in het overzicht. Het mooiste natuurgebied van Nederland met eigen ogen aanschouwen? Onze zeilschepen brengen u er naar toe!