Op zeilkamp met de kerkgemeente

Lelystad, 31 augustus 2017 - Kerken in Nederland gaan met hun tijd mee. In dat kader organiseren sommige kerken prachtige, uitdagende en verbindende jongerenvakanties. De Hervormde Gemeente in IJsselmuiden, De Hoeksteen, organiseert bijvoorbeeld ieder jaar een zeilkamp voor "hun" jongeren. Het schip huren ze, ook ieder jaar, bij NAUPAR.

 

Zeilkamp van Hervormde Gemeente De Hoeksteen

Tieners en pubers die verbonden zijn aan De Hoeksteen en in de eerste, tweede of derde klas van de middelbare school zitten, kunnen al sinds een jaar of acht deelnemen aan het jaarlijkse zeilkamp. Er wordt gezeild (natuurlijk) en er worden spellen gespeeld en stadjes bezocht. En er wordt gepraat. Over God, over het leven en over alles wat jongeren bezig houdt. Verbinding, contact met God en ontspanning staan centraal tijdens het kamp. Want het is vooral belangrijk dat de jongeren een hele leuke tijd aan boord hebben!

Laurens Oosterbroek was jarenlang jeugdleider bij kerkgroep De Hoeksteen en organiseerde in die hoedanigheid altijd de zeilkampen. Laurens groeide zelf op bij het Veluwemeer en was daar naar eigen zeggen "altijd aan het surfen". De passie voor water en watersport zat er dus al vroeg in. Eenmaal volwassen trouwde hij op de Stedemaeght, één van de authentieke zeilschepen van NAUPAR. Het organiseren en mede begeleiden van een zeilkamp was voor hem dan ook een vanzelfsprekende keuze.

 

Een schip: veel leuker dan een kampeerboerderij

"Voor jongeren is een schip een veel avontuurlijkere locatie dan bijvoorbeeld een bos", aldus Laurens. "De kinderen vliegen minder makkelijk van hot naar her én ze worden beziggehouden. Ook gaat de groepsverbinding op het water een stuk sneller; je moet alles samendoen, de ene keer sta je naast Jan en de andere keer naast Piet, daar heb je niet echt invloed op. Op die manier worden er minder kliekjes gevormd en dus wordt er ook minder gepest. Bovendien, elke dag is anders; je vaart om tien uur de haven uit en je bent om vier uur weer in een andere haven. Daar kan je gaan zwemmen of het stadje in. Ook voor de begeleiders is dit relaxt, er is minder om te organiseren."

 

NAUPAR, specialist in groepsreizen

De schippers van NAUPAR zijn gewend om met jongeren op reis te gaan. Ook veel scholen boeken hun schoolkampen bij NAUPAR en daardoor weten de schippers precies wat aanslaat en wat niet. Bovendien heeft NAUPAR zoveel schepen in de vloot, dat er altijd wel een te vinden is die perfect is voor een bepaalde groep. Voor Laurens speelde ook mee dat hij de schepen van NAUPAR vaak zag liggen in de haven van Kampen, en dat werkte erg aanlokkelijk. Maar voor wie daar niet (in de buurt) woont: NAUPAR heeft schepen in zestien afvaarthavens rondom het IJsselmeer, Markermeer, Oosterschelde en Westerschelde.

Ondertussen is het jaarlijkse zeilkamp van De Hoeksteen in volle gang: deze zomer vaart de groep op de Antoinette, van 28 augustus t/m 1 september. Veel plezier!