Duisternistocht Waddenzee

De wadden: geen natuurgebied ter wereld biedt zoveel diversiteit

De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO; de enorme variatie aan flora en fauna vind je nergens ter wereld! Ieder jaar komen er tussen de tien en twaalf miljoen trekvogels naar de Waddenzee én er leven ongeveer 10.000 verschillende soorten dieren en planten. Bovendien is het waddengebied ‘nog maar’ 7000 jaar oud. Daardoor worden er ook vandaag de dag nog in rap tempo nieuwe zandplaten en duinen gevormd, terwijl andere even snel weer worden afgebroken. Kortom, het waddengebied is iedere dag anders.

Het maakt onze Duisternistocht tot een onvergetelijke en bijzonder waardevolle beleving. De nachten zijn er stil, donker en intens en overdag kunt u volop genieten van de rijke natuur én van een bezoek aan het mooie en gezellige Terschelling.

Met onze Duisternistocht:

 • Ontdekt u UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee.
 • Krijgt u van de sterrenkundige interessante informatie over de sterren en het heelal.
 • Leert u van de werelderfgoed-gids van de Waddenvereniging waarom de nachten zo belangrijk zijn voor de vogels en andere dieren in en rond de Waddenzee.
 • Bezoekt u Terschelling, waar u kunt genieten van prachtige natuur, historische dorpen, gezellige terrassen en leuke winkeltjes.

Havens

Opstaphaven
Den Oever
Harlingen

Hieronder staat een voorbeeldprogramma. U heeft echter volop keuze: u bepaalt samen met de schipper welke route jullie varen en hoe het weekend ingevuld wordt.

Vrijdagmiddag

 • De bemanning stelt zich voor en maakt u wegwijs op het schip. U vaart uit naar de Waddenzee. Dit prachtige natuurgebied is uitgeroepen tot Werelderfgoed en u zult ogen te kort komen om alles te zien: de vele vogels, het wad, de zeehonden.
 • Een sterrenkundige vertelt over de sterren en het heelal, en de werelderfgoed-gids vertelt hoe belangrijk de nacht is voor de vele vogels in het gebied.
 • Het schip valt droog (afhankelijk van getij!) vlak voor Terschelling.
 • U brengt de nacht door in één van de comfortabele hutten aan boord.

Zaterdag

 • Zaterdagochtend na het ontbijt gaan de trossen los en vaart het schip naar Terschelling.
 • U kunt op de fiets of te voet het eiland verkennen. Wist u dat Terschelling het breedste strand heeft van Europa? Zeker een bezoekje waard! Langs de gehele Noordzeekust van Terschelling is er een uitgestrekt zandstrand, met in totaal vijf strandovergangen. Op het strand van Terschelling kunt u heerlijk relaxen en zonnebaden, maar ook genieten van diverse activiteiten. Wat dacht u van strandzeilen (blokarten), powerkiten of boogschieten? Een bezoek aan de Boschplaat kunnen we ook zeker adviseren. Het oostelijke deel van het eiland wordt gevormd door het unieke natuurreservaat de Boschplaat, met hoge duinen, zandvlaktes, kwelders, moerassen en een bos dat helemaal uit zichzelf is ontstaan: de Berkenvallei. Sinds 1970 is dit prachtige gebied een Europees natuurreservaat.

Zondag

 • Op zondagmorgen overlegt u met de schipper hoe de dag er uit gaat zien. Afhankelijk van het getij kunt u nog wat langer op het eiland blijven, of er juist een volle zeildag van maken. Tegen het einde van de middag komt u in ieder geval weer aan in de haven.

Eén ding is zeker: het ontspannen eilandgevoel en de unieke totale-duisternis-ervaring zult u niet snel vergeten!

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10
Vraag vrijblijvend een offerte aan voor meer prijsinformatie. U kunt ook bellen of chatten met een van onze medewerkers.