Jonathan en zijn viermaster Summertime - een onverslaanbaar team

Jonathan-schipper-Summertime700X300

Met een ondeugende glimlach en de zon in het gezicht staat hij achter het stuurwiel: Jonathan, de schipper van de 67 meter lange barkentijn Summertime. Genietend van de wind in de zeilen, terwijl het schip van 450 ton gracieus door het water glijdt. Een droomjob waarvan hij zes jaar geleden nooit verwacht had dat deze zou uitkomen.

Alles liep anders

Als 15-jarige ging hij op schoolreisje naar Nederland en zeilde mee op een zeilschip. Aangestoken door het zeilvirus besloot hij na zijn middelbare school te gaan werken als matroos. Als zomerbaan. Na de zomer zou hij met zijn studie aan de universiteit beginnen. Een woning in München had hij al in the pocket. Aan het einde van het schooljaar ging hij op zoek naar een baan. Hij pakte de telefoon en wat er daarna gebeurde, had hij nooit verwacht. "Jij bent de eerste die belt,” antwoorde de schipper aan de andere kant van de telefoon enthousiast. “Je hebt de baan!" De man aan de andere kant van de lijn bleek geen fan van e-mail. Jonathan werd maat op de Summertime en dat beviel zo goed dat hij het roer omgooide. Hij besloot te blijven. Melde zich af voor de studie en zeilde vervolgens drie jaar mee als maat. In de winter van 2014/15 haalde hij zijn schipperspapieren en werd schipper van de Summertime toen de vorige schipper met pensioen ging.

Het schip de Summertime

Deze imposante reus is de enige viermaster in de vloot van NAUPAR, maar Jonathan manoeuvreert met groot gemak elke haven binnen. “En dat gaat niet onopgemerkt aan iemand voorbij,” vult de schipper met een ondeugende glimlach aan. Maar de echte reden waarom de schipper zo graag met dit schip over de Nederlandse wateren zeilt, is de tuigage en zeilvoering. Deze is anders dan de andere schepen. Hierdoor ligt het schip rustig op het water, wat weer bijdraagt aan een geweldig zeilgevoel en het plezier elke keer weer verhoogt.

Een tijd aan boord om nooit te vergeten

“De gasten een onvergetelijke tijd bezorgen,” vertelt Jonathan enthousiast, als we hem vragen wat zijn doel is. En dan zijn ze bij de Summertime aan het juiste adres. Het schip is zo veelzijdig. Het is niet alleen uitermate geschikt voor jeugdgroepen, maar biedt vanwege zijn ruimte en prachtige houten interieur ook een mooi decor voor feestelijke evenementen. Bovendien valt er tijdens de zomer altijd wel iets te beleven op de Summertime. Zo kunt u zich even een echte zeeman voelen als u in een van de masten van dit imposante schip klautert of in het kluivernet gaat liggen. Uiteraard veilig gezekerd. Maar Jonathan vertelt u ook graag waar u in de haven de beste krabbetjes kunt vangen. En ze hebben allerlei attributen aan boord om het speelplezier tijdens een zwempartij in het water te verhogen. Zo laat hij graag de dinghy in het water zakken om nieuwe plekjes te ontdekken. Of bindt hij de banaan erachter voor een paar rondjes over het water. Er zijn kano’s en gasten kunnen van de boot afslingeren aan een liaan. Zwemplezier verzekerd!

Favoriete bestemming? Te veel keuze!

Bij de vraag naar zijn favoriete bestemming hapert de jonge schipper. “Er zijn zo veel leuke plaatsen om uit te kiezen. Kampen is natuurlijk een prachtige stad, maar het Ketelmeer is een prachtige plek om te ankeren, de eilanden zijn echt Cool!,” vertelt hij. Maar als hij dan toch een speciale tip moet geven, gaat zijn voorkeur uit naar ’t Horntje, bij het Waddeneiland Texel. Een geweldige plek om voor anker te gaan en dan met de motorboot naar het tien kilometer lange strand te varen. “Dat lijkt nog het meest op een expeditie naar een eenzaam eiland,” vult hij enthousiast aan.

Als u Jonathan aan het werk ziet, begrijpt u meteen waarom hij er zo van houdt. De schipper heeft zijn idee om aan de universiteit te gaan studeren allang laten varen. De Summertime is zijn thuis en daar wil hij voorlopig nog wel even blijven.

Wilt u een keer ervaren hoe Jonathan met zijn schip over de Nederlandse wateren zeilt? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden aan boord van de Summertime.