De Afsluitdijk krijgt beleefcentrum vol verhalen

In 2018 krijgt De Afsluitdijk een eigen "beleefcentrum". Wat u zich hierbij moet voorstellen? Een spectaculair gebouw dat de bezoeker zicht biedt op zowel het Werelderfgoed Waddenzee als op het IJsselmeer! Een uniek centrum vol verhalen, genaamd "Afsluitdijk Wadden Center". Maar de plannen zijn groter; de complete 32 kilometer lange Afsluitdijk kan aanpassingen verwachten!

Over de Afsluitdijk

De enorme Afsluitdijk is de dijk tussen Noord-Holland en Friesland. Door deze dijk wordt het IJsselmeer als het ware afgesloten van de Waddenzee, wat weer overstromingen voorkomt. De bouw van De Afsluitdijk startte in 1927 en was in 1932 voltooid. Over De Afsluitdijk loopt een verkeersweg die Noord-Holland met Friesland verbindt, deze ging in 1933 open.

Afsluitdijk Wadden Center

Rijkswaterstaat wil De Afsluitdijk opknappen; de afvoercapaciteit van zoet water richting de Waddenzee moet worden vergroot. De bouw van het beleefcentrum dient als start van deze werkzaamheden. De eerste plannen voor deze bouw dateren al uit 2007, maar zijn destijds door de kredietcrisis op een lager pitje gezet. In 2018 moet het dan echt gebeuren! Het doel? De Afsluitdijk moet een trekker worden voor buitenlandse toeristen, met als gevolg dat al bestaande bedrijven in Noord-Holland en in Friesland hun bezettingsgraad zien toenemen.

Meer dan alleen een beleefcentrum

Naast het beleefcentrum Afsluitdijk Wadden Center, is het de bedoeling dat over de hele lengte van deze "nieuwe" Afsluitdijk de toeristische voorzieningen worden verbeterd. Van een nieuw, aantrekkelijker fietspad, tot een groot monument; De Afsluitdijk moet toeristen ├ęcht iets gaan bieden.

Meer informatie over de plannen voor De Afsluitdijk? Dat lees je hier.

Bronvermelding: De Nieuwe Afsluitdijk