Filmopnames op het IJsselmeer

Zowel Warner Bros als Rijkswaterstaat hebben bevestigd dat de gloednieuwe film van de Engels-Amerikaanse regisseur Christopher Nolan, genaamd Dunkirk, deels in Nederland zal worden opgenomen. En wel op het prachtige IJsselmeer! De opnames beginnen deze zomer.

Dunkirk

De film Dunkirk brengt ons terug naar 1940, als geallieerde troepen uit de Franse stad Duinkerke moeten evacueren. Zowel Britse als Franse soldaten kregen het destijds voor elkaar om de Duitse legermacht te slim af te zijn. Hoogstwaarschijnlijk wordt de film in de zomer van 2017 uitgebracht. Wat betreft de acteurs zit het in ieder geval goed; zo doen One Direction-zanger Harry Styles, Oscarwinnaar Mark Rulance en Tom Hardy, bekend van onder andere Star Trek en Inception mee.

Het IJsselmeer

Een deel van de film speelt zich af op het IJsselmeer, met name langs de kust van Flevoland, ter hoogte van Urk. Het gaat om een gebied van circa 5 à 6 kilometer. Natuurlijk breng zo"n grote filmopname de nodige maatregelen met zich mee; zo zet Rijkswaterstaat in de desbetreffende periode het gebied af voor het andere vaarverkeer. De beelden moeten natuurlijk wel kloppen, zodat er straks niet per ongeluk een waterscooter langs de geallieerden scheurt… Dat is weer een ander genre.