Leerlingen geven met plezier deel van zomervakantie op voor fantastische zeilweek

Het Instituut Sint-Vincentius a Paulo, een middelbare school in België, boekt elk jaar een paar schepen van Naupar. Iedere zomervakantie gaan zij met de leerlingen uit het tweede leerjaar een week zeilen. Niet verplicht als vast onderdeel van het curriculum, maar op vrijwillige basis. Wie mee wil, gaat mee, wie andere plannen heeft voor de zomer, doet dat.

Ondanks dat het in de vakantie is, gaan er toch ieder jaar rond de tachtig mensen mee. Leerlingen en begeleiders – vrijwilligers, waarvan sommigen al bijna tien jaar mee gaan. De grote aanjager van dit jaarlijkse vakantiekamp is Wim Claessens, die hiermee bijna dertig jaar geleden is begonnen. Hij zat toen nog bij een jeugdbeweging, een soort scoutingclub, en hij zocht naar een origineel uitje. Het werd een schip. ‘En tja’, vertelt Claessens, ‘toen had ik de smaak te pakken. Bovendien organiseer ik graag en sindsdien regel ik dit ieder jaar. Nu niet meer voor de jeugdbeweging, maar voor mijn leerlingen.’

 

Bevriend geraakt met de schippers

Wim kan zich de allereerste keer nog wel herinneren: ’We vertrokken vanuit Enkhuizen en er was een kantoortje aan het havenhoofd.’ De rederij waarmee Wim destijds zaken deed, is inmiddels opgegaan in Naupar en Wim heeft goede contacten met de schippers waarmee hij nu al jaren iedere zomer vaart. ‘De schippers weten ondertussen precies wat we willen en wat bij ons past. Ook aan ons jaarlijkse thema doen ze vaak wel mee. En dat is ook precies de reden dat ik ieder jaar weer dezelfde schepen boek. Het bevalt zo goed en de schippers kunnen heel goed met onze jongeren overweg.’

 

De schepen zetten ieder jaar koers naar de Waddenzee en het IJsselmeer. Eigenlijk zou Wim weleens wat anders willen, maar voor zijn leerlingen is het een unieke ervaring: ‘Voor hen is het natuurlijk nieuw. Wij hebben in België nou eenmaal weinig mogelijkheden om te zeilen, zeker niet op dit soort grote schepen. Bergvakanties, dat doen wij vaker. Dus voor onze leerlingen is het vaak de eerste keer dat ze op een schip komen, laat staan dat ze eerder gezeild hebben. En dan is de Waddenzee natuurlijk prachtig. Ook het IJsselmeer is bijzonder geschikt. Kijk, ik zou wel eens willen zeilen op de Friese meren, maar dat is toch lastiger. Die zijn vaak verbonden door kanalen en daar moet je dan weer op de motor. Dan heb je toch minder zeiltijd. Richting Amsterdam zou ik ook wel eens willen, maar dat is te toeristisch, dat past niet in ons concept.’

 

Samen zijn, vers eten, gezelligheid en avontuur

Want dat concept, dat staat als een huis. Er zijn een paar hele duidelijke uitgangspunten: het gaat om samen zijn. Dus de groep gaat alleen naar kleine, niet al te toeristische dorpjes. Ze gaan geen fietsen huren en musea bezoeken, maar ze bedenken hun eigen activiteiten, waarbij ze waar mogelijk interactie zoeken met de lokale bevolking. Zo hebben de leerlingen eens de opdracht gekregen om handtassen te verkopen – als knipoog naar de Vlaamse zanger Eddy Wally, die naast zijn zangcarrière ook krokodillenleren tassen verkocht op de markt. Of ze moeten met iemand in kokskleding op de foto of ze doen een lipdub midden in het dorp. Bedoeling is om de jongeren plezier te laten beleven, met elkaar en met de mensen die zij tijdens hun reis tegenkomen. 

 

‘Ga maar eens bloemkolen voor tachtig man kopen in een klein dorp’

Een ander uitgangspunt is dat leerlingen zelf koken én dat alles bereid wordt van verse ingrediënten. En dat is niet altijd makkelijk, want de lokale supermarkt is niet per se voorbereid op inkopen voor tachtig man. Toch houden ze vast aan het vers-principe. Kant-en-klaar maaltijden en sauzen komen de kombuis van het schip niet in.

En verder moet de reis ook wat avontuur bevatten. Dus, als het even kan, gaan ze nachtvaren, waarbij de leerlingen moeten wachtlopen. Ook droogvallen en ergens voor anker gaan behoren tot de jaarlijks terugkerende elementen van de reis. En het thema, natuurlijk. ‘Dat wordt dit jaar misschien iets met festivals’, denkt Wim hardop.

Wilt u ook met uw leerlingen of medewerkers meerdere dagen op pad? Zeilen is sportief, leerzaam en ontspannend. Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!