Klantervaring I LARP op het Spiegelretourschip Soeverein

LARP Soeverein

Het leek wel of de Soeverein een sprong in de tijd had gemaakt. Het imposante schip ziet er sowieso uit alsof ze zo uit de Gouden Eeuw is komen zeilen, maar met de deelnemers van een bijzonder rollenspel aan boord, was het plaatje compleet. Paradox Immersive Experience is een bedrijf dat kleinschalige immersieve* rollenspellen organiseert, voor maximaal dertig deelnemers. Het is de bedoeling dat zij zich tijdens het spel onderdompelen in sfeer en tijdsgeest van de gekozen periode. In dit geval was dat de Gouden Eeuw en daarom was het voor de organisator een logische keuze om het spel op een schip te laten plaatsvinden.

Het vormgegeven van een personage

Om het spel goed te kunnen spelen, krijgen alle deelnemers van tevoren een uitgebreide briefing. Zo weten zij precies wat de verhaallijn is en wat er op welke dag gaat gebeuren. In grote lijnen, want ze krijgen geen uitgeschreven script. Iedere deelnemer krijgt een personage toegewezen en hij of zij speelt de rol vanuit het perspectief van dit personage. Iemand die bijvoorbeeld de rol van scheepschirurgijn heeft, spreekt en handelt dus vanuit het perspectief van deze 17e eeuwse arts. In dat kader is het belangrijk dat iedereen een goed beeld heeft van zijn of haar personage: beroep, leeftijd en vooral ook visie: hoe staat deze man of vrouw in het leven en waarom? Ook krijgen de deelnemers veel informatie over de gekozen historische periode, in dit geval bijvoorbeeld over kleding, taalgebruik, de V.O.C. en de Gouden Eeuw, Amsterdam, Batavia en Kaap de Goede Hoop.

Vrijdag: al een week aan wal bij Kaap de Goede Hoop

Het spel begint op een vrijdag in de haven van Lelystad, als de deelnemers inschepen op het imposante spiegelretourschip de Soeverein, voor een expeditie naar Nieuw Holland **. Aan boord zijn, behalve de schipper en zijn bemanning, ook een expeditieleider, wetenschappers en kooplieden. Het is eind september 1654 en het schip is al drie maanden vanuit Amsterdam onderweg naar Nieuw Holland. Ze zijn ondertussen aangekomen bij Kaap de Goede Hoop. Hier hebben ze nieuwe voorraad ingeslagen en het schip wordt nu weer klaargemaakt voor vertrek.

Om de beleving zo echt mogelijk te maken, is de Soeverein omgetoverd tot een 17e eeuws schip, inclusief een zogenaamde lading zilver, navigatie-instrumenten uit de Gouden Eeuw en kanonnen aan boord. Alle deelnemers hebben zich qua kleding, sierraden en accessoires ook aangepast aan de tijd van het verhaal. Uiteraard wordt er ’s avonds in de kombuis passend voedsel bereid door de scheepskok (als er nog genoeg eten is voor iedereen…).

Zaterdag: op open zee

Op zaterdag maken we een tijdsprong van twee maanden. Als de Soeverein de haven uit is en het schip op ‘open zee’ is, is het gezelschap al weer twee maanden onderweg vanuit Kaap de Goede Hoop. Alle deelnemers zitten goed in hun rol en improviseren er vrolijk op los, maar uiteraard wel binnen de kaders van hun rol en van het gekozen tijdvak.

Zondag: weer terug in de haven

Het spel duurt 48 uur en in die tijd ontwikkelt het verhaal zich gaandeweg. Er is wel een basale verhaallijn, maar de spelers reageren vanuit hun personage op de gebeurtenissen die plaats vinden. Hierdoor is niet precies van tevoren te voorspellen hoe het verhaal zich zal ontwikkelen. Om het spel een extra impuls te geven, zit er altijd een bepaalde paradox of tegenstelling in het verhaal. In dit geval wordt het verhaal extra spannend om te spelen, omdat tijdens de maandenlange zeereis mensen overlijden, er voedseltekort is en de kooplieden tijdens deze reis een ander doel hebben dan de wetenschappers.

Gelukkig komt het schip op zondag weer veilig in de haven aan. De deelnemers hebben niet alleen in 48 uur maanden overbrugd, maar ook veel geleerd van de Gouden Eeuw: over leven en politiek en over voeding, kleding en het navigeren op een schip. Kortom, voor de deelnemers van deze immersive experience was dit een gouden weekend. En de schipper? Die zal deze dagen ook niet zo snel meer vergeten!

Meer informatie over een schip als perfecte locatie voor een rollenspel?

Wilt u ook een bijzondere uitstapje organiseren voor een groep? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij informeren u graag over de vele mogelijkheden op een van onze schepen.

* Immersie betekent letterlijk 'onderdompeling'.
** De historische benaming voor Australië.