Bruiloften

Trouwen op een schip is romantisch en heel bijzonder. Het schip kan in de haven aan de kade liggen, maar het is ook mogelijk om op open water te trouwen: ergens midden op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee of de IJsseldelta, het is maar net waar jullie het liefste jullie huwelijk laten voltrekken.

Vrijwel alle schepen hebben een bar aan boord en genoeg ruimte om te feesten, te dansen en bij te praten. In de ruimtes benedendeks is verwarming aanwezig, en er zijn genoeg sanitaire voorzieningen en aansluitingen voor diverse media. Jullie zijn dus van alle gemakken voorzien!

Hoe ziet een trouwdag op een schip eruit?

Jullie worden ontvangen in de haven. Er is keuze uit zestien havens, dus er is er altijd wel eentje bij u in de buurt. Het is aan jullie om te bepalen of jullie samen met de trouwambtenaar en/of met de gasten aan boord gaan, of dat jullie eerder of later arriveren.

De huwelijksvoltrekking kan plaatsvinden aan de kade, of onder volle zeilen op open water. Dat is aan jullie. Mochten jullie op het water trouwen, dan kunnen jullie bijvoorbeeld na het aansnijden van de bruidstaart terugzeilen naar de haven. Hier kunnen dan de gasten voor het feest en eventueel een DJ of band aan boord komen. Vervolgens kunnen jullie tot in de late uurtjes feest vieren, al of niet op het open water. Overnachten kan aan boord, maar natuurlijk ook op een andere locatie.

Het is ook mogelijk om het schip voor een deel van de dag in te zetten: alleen om te trouwen, als feestlocatie of als hotel. Er zijn mogelijkheden genoeg, dus vraag het gerust aan onze medewerkers.

Catering

Als jullie willen, regelen we ook catering. Dat kan voor de hele dag: bruidstaart, bubbels, lekkere hapjes, een diner en eventueel nog een snackje voor later op de avond. Bekijk alvast de mogelijkheden in ons Foodbook, zodat jullie een beeld hebben van de mogelijkheden en kosten.

Mochten jullie aanpassingen willen doen aan de catering (een andere bruidstaart, eigen wijnen of champagne, andere glazen, servetten of servies), houd dan wel rekening met extra kosten. Maatwerk is meestal wel te leveren, maar is over het algemeen wat duurder.

Aankleding van het schip en entertainment

In overleg met de schipper is er qua aankleding van het schip heel veel mogelijk. Net als bij een reguliere trouwlocatie kunnen jullie dat naar eigen wens vormgeven. Willen jullie ook graag een DJ, een band of een barista aan boord? Ook dat regelen we graag voor u.

Regels van de gemeente waar jullie gaan trouwen

Er zijn veel regels rondom trouwen en sommige daarvan verschillen per gemeente. Zo mag je van de ene gemeente op het schip van jullie keuze trouwen, terwijl andere gemeenten een aantal specifieke schepen als trouwlocatie hebben aangewezen. Informeer dus altijd goed bij de gemeente waar jullie gaan trouwen wat de regels zijn voor de trouwlocatie, en vraag ook naar overige regels. Als je wilt trouwen in Nederland moet bijvoorbeeld één van de partners Nederlands staatsburger zijn, of werken of wonen in Nederland.
 

Naar service & contact

Vraag en antwoord

 • Wat moeten we regelen om te kunnen trouwen op een schip?

  Weten jullie de trouwdatum en hoeveel gasten er (ongeveer) komen? Check dan eerst bij de gemeente of jullie op het schip van jullie keuze mogen trouwen, of dat de gemeente bepaalde schepen heeft aangewezen als trouwlocatie. Leg daarna de datum voor het schip zo snel mogelijk vast. Het programma en de catering kunnen jullie later regelen. Kunnen jullie geen keuze maken en willen jullie graag geholpen worden? Maak dan een afspraak met een van onze medewerkers voor een online adviesgesprek. Zij helpen jullie graag bij het vinden van een passend schip voor jullie bruiloft.
 • Kunnen we op ieder gewenst schip trouwen?

  Als jullie trouwen in de gemeente Lelystad, Amsterdam, Kampen of Harlingen kunnen jullie op ieder gewenst schip trouwen. De gemeente Waterland heeft de Carpe Diem aangewezen als trouwlocatie, en in de gemeentes Enkhuizen en Almere kunnen jullie alleen trouwen op de Willem Barentsz. Vraag het altijd na bij de gemeente (afdeling Burgerzaken), of kijk op de website van de gemeente. De meeste gemeentes hebben daarop uitgebreide informatie over de trouwmogelijkheden, -regels, -voorwaarden en kosten. 
 • In welke gemeentes mogen we trouwen op een schip?

  In de meeste gemeentes rond het IJsselmeer, het Markermeer, of de Waddenzee, mag u trouwen op een schip. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gemeentes Lelystad, Waterland, Enkhuizen, Almere en Amsterdam, maar ook in de gemeentes Harlingen en Kampen mogen jullie trouwen op een schip. 
 • Waar mogen we trouwen op het open water?

  Lelystad is de enige gemeente die toestaat om te trouwen op open water: op het grootste deel van het Markermeer en op een klein deel van het IJsselmeer. In andere gemeentes mogen jullie trouwen in de haven of aan de kade. Vraag dit altijd na bij de gemeente waar jullie gaan trouwen (afdeling Burgerzaken), of kijk op de website van de gemeente. De meeste gemeentes hebben daarop uitgebreide informatie over de trouwmogelijkheden, -regels, -voorwaarden en kosten. 
 • Op welke dagen kunnen we trouwen op een schip?

  Jullie kunnen sowieso op alle doordeweekse dagen trouwen en meestal ook op zaterdag. In veel gemeentes is het niet mogelijk om te trouwen op zon- of feestdagen. Vraag dit altijd na bij de gemeente waar jullie gaan trouwen (afdeling Burgerzaken), of kijk op de website van de gemeente. De meeste gemeentes hebben daarop uitgebreide informatie over de trouwmogelijkheden, -regels, -voorwaarden en kosten.
 • Hoe lang van tevoren moeten we het schip boeken?

  Ons advies is om dat zo snel mogelijk te doen, zodra jullie een datum hebben. Dan weet u zeker dat jullie favoriete trouwlocatie beschikbaar is op de grote dag. De meeste schepen worden namelijk al ruim van tevoren geboekt: bedrijven, scholen, familie- en vriendengroepen boeken vaak al in het najaar een schip voor hun (bedrijfs)uitje of vakantie in het voorjaar of de zomer. 
 • Kunnen we het schip eerst bekijken voordat we een beslissing nemen?

  In overleg met NAUPAR en de scheepseigenaar is het mogelijk een afspraak te maken, zodat jullie het schip eerst rustig kunnen bekijken.
 • Kunnen we ook een feest geven op het schip?

  Alles kan op het schip: de trouwplechtigheid, een receptie, een groot feest met een band of DJ, een overnachting, wat jullie maar willen! 
 • Moeten we alles zelf organiseren, of doet NAUPAR dat voor ons?

  Als jullie willen, regelen we alles: van de huwelijksceremonie tot de bruidstaart, de receptie, het diner, een groot feest met (live) muziek, hapjes en drankjes, een overnachting voor u en uw gasten en een gezamenlijk champagneontbijt de volgende ochtend. Het enige dat jullie zelf hoeven te doen, is het schip boeken, het aanmelden van jullie huwelijk en de trouwlocatie bij de gemeente, en het regelen van de BABS (de Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Dienst, oftewel, de trouwambtenaar). 
 • Kunnen we ook alleen trouwen, of alleen een feest geven op het schip en de rest elders doen?

  Het is jullie dag, dus jullie keuze hoe je die invult. Jullie kunnen kiezen voor gemak en alles op één locatie doen: van huwelijksvoltrekking en receptie tot een spetterend feest en een heerlijke overnachting. Maar jullie kunnen ook alleen de trouwceremonie op het schip houden, of een receptie geven, ’s avonds feest vieren op het schip, of het alleen als overnachtingslocatie inzetten. 
 • Wat is er mogelijk qua decoratie en versiering?

  Bloemen, ballonnen, een speciale vlag in de mast, sfeervolle verlichting, versieringen, een bepaald thema; in overleg met de schipper is er van alles mogelijk.
 • Uit wat voor catering kunnen we kiezen voor de bruiloft?

  NAUPAR beschikt over vele cateringmogelijkheden voor uw bruiloft. Denk hierbij aan de bubbels, een walking diner, BBQ of buffet en speciale hapjes en drankjes tijdens het feest. Bekijk alle cateringmogelijkheden in ons Foodbook.
 • Hoeveel bruiloftsgasten passen op het schip?

  Dit verschilt per schip. U kunt kiezen uit schepen voor groepen van 20 tot 150 personen. Op het tabblad Specificaties ziet u het maximale aantal voor dagtochten en indien nodig het aantal slaapplaatsen. Staan er geen slaapplaatsen bij, dan betreft het een schip zonder slaapgelegenheid.
 • Uit wat voor muziek kunnen we kiezen voor het bruiloftsfeest?

  Wij werken samen met een entertainmentbureau, waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn: een gezellige DJ, een bijzonder muziek-duo of een swingende jazz-band, in principe is alles te regelen. 
 • Mogen we ook onze eigen muziek regelen voor het bruiloftsfeest?

  Natuurlijk mogen jullie je eigen muziek regelen. Stem dit wel af met de scheepseigenaar, zodat niemand voor verrassingen komt te staan en het zeker is dat de locatie op het schip goed is, er voldoende aansluitingen zijn, enzovoort. 
 • Kunnen we dansen aan boord?

  De meeste schepen beschikken over een ruim dek waar u kunt dansen tot in de late uurtjes. Sommige schepen hebben ook benedendeks nog genoeg feestruimte.
 • Regelen jullie ook een fotograaf?

  We hebben geen fotografen in ons bestand waarmee we samenwerken, dus jullie moeten zelf een fotograaf regelen.
 • Wat kost een bruiloft op een schip?

  Het is lastig om een gemiddelde prijs voor een bruiloft op een schip te geven, omdat er zoveel variabelen zijn: welk schip kiezen jullie, hoeveel gasten komen er, kiezen jullie voor catering, een band, een groot feest, of houden jullie het klein en simpel? Als jullie online het boekingsproces doorlopen, dan hebben jullie daarna al een goede indicatie van de kosten, zonder dat jullie er gelijk ‘aan vast zitten’. 
 • Is een schip toegankelijk voor mindervaliden?

  De meeste schepen zijn niet zo heel goed toegankelijk voor mindervaliden. Bij de foto’s en specificaties van het schip kunnen jullie precies zien wat er wel en niet aanwezig is op het schip. Zo kunnen jullie beter inschatten of degene die jullie in gedachten hebben zich wel of niet kan redden op het schip. 
 • Wat als het regent?

  Alle schepen zijn van binnen erg ruim en hebben centrale verwarming aan boord. Bij een (flinke) bui kan het hele gezelschap zich comfortabel binnen vermaken. Sommige schepen hebben ook een dektent die kan worden gespannen, om bij regen heerlijk aan dek te blijven feesten.
 • Zijn er voldoende toiletten?

  De meeste schepen beschikken over voldoende toiletten. Bij de specificaties van het schip staat hoeveel. 
 • Kunnen we blijven slapen na de bruiloft?

  Uiteraard kunnen jullie na het feest op de meeste schepen aan boord blijven slapen. Mochten jullie een schip hebben geboekt waar geen, of te weinig slaapplaatsen zijn, dan kunnen jullie er een ‘slaapschip’ bijboeken. Er zijn meerdere schepen met luxe overnachtingsmogelijkheden, zelfs met een bruidssuite of jacuzzi. En de salon en het dek zijn gezellig en groot genoeg voor een uitgebreid ontbijt de volgende morgen met jullie familie en vrienden.
 • Mag ik eigen champagne verzorgen?

  Hoewel de cateraars van NAUPAR uitstekende champagne schenken, mag u ook uw eigen champagne door onze cateraar laten schenken. Hier wordt per fles wel kurkengeld voor berekend.

Chat

Via de chatknop rechtsonder kunt u tijdens kantooruren chatten met een medewerker.

Contactformulier

Leg uw vraag of opmerking voor via het contactformulier.

E-mailadres

U kunt ons bereiken via ons e-mailadres [email protected] en voor bestaande boekingen via [email protected]. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Met een groep jongeren zeilen in Nederland of op Plastic Soup Expeditie? Vraag de gratis inspiratiegids aan.