Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Kazemattenmuseum

Op een schitterende locatie op de Afsluitdijk vlakbij de grootse sluizen ligt het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Hier werden in 1940 de Duitse bezetters bevochten.

Kazemat of bunker?

'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten. De gehele stelling Kornwerderzand bestond oorspronkelijk uit zeventien kazematten en drie bunkers.

Een goed beeld van toen

In totaal zijn er zes kazematten en één bunker opengesteld voor het publiek. In de kazematten vindt u dezelfde inrichting als in de meidagen van 1940. In het museum krijgt u een goed beeld van de sfeer en situatie waarin militairen tijdens de mobilisatie moesten leven. Bekijk de slaapplaatsen, de originele (nog werkende) telefooncentrale en de keuken.

Ook leuk voor kinderen

Het Kazemattenmuseum is ook leuk voor kinderen. Er zijn echte kanonnen waar ze aan mogen komen en ze kunnen een spannende speurtocht maken: diverse opdrachten moeten worden uitgevoerd en een code dient te worden gekraakt. Als dat is lukt, dan mag de deelnemer zich gediplomeerd 'Geheim Agent' noemen en krijgt hij of zij daarvoor een passende beloning!