Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Museum Sloten

Museum Sloten is gehuisvest in het voormalige stadhuis van Sloten. Dit stadhuis is tussen 1759 en 1761 gebouwd dus alleen het gebouw zelf is al zeer indrukwekkend. Het museum biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis van Sloten met als pronkstuk de raadzaal op de eerste verdieping; hier kunt u de mooie multimediapresentatie ‘Sloten, ideale stad’ aanschouwen.
Naast de raadzaal, trekt ook de vertrekzaal veel aandacht. Hier wordt de geschiedenis van Sloten in vogelvlucht getoond. Maar natuurlijk wordt ook het bierschip niet overgeslagen. In mei 1588 wilde Pier Lupckes Sloten binnen vallen, maar dat was nog best lastig aangezien het stadje door stevige vestingwallen was omringd. Lupckes kreeg twee schippers zo ver om samen met hun lading bier ook een aantal van zijn soldaten in de biertonnen te verstoppen. Gelukkig voor Sloten heeft een oplettende stadswacht het door en wordt de aanval gestopt. 
Op de zolder van het museum vindt u een collectie toverlantaarns; apparaten die doorzichtige afbeeldingen konden projecteren. Oud-inwoner Peter Bonnet had een flinke verzameling en deze zijn na zijn overlijden in het museum opgenomen. Vooral leuk voor de kids; zij kunnen hier zelf aan de slag met de toverlantaarnplaatjes!