Even voorstellen: Jan-Allard Slurink, eigenaar van de Stedemaeght

Stedemaeght zeilend

Vandaag in de spotlights: Jan-Allard Slurink, kersverse eigenaar (sinds 1 april 2016) van de Stedemaeght. Van de lijnen van de romp en de gekozen kleuren tot aan de tuigage en het binnenwerk; Jan-Allard vindt álles mooi aan zijn imposante schip.

De geschiedenis van Jan-Allard en de Stedemaeght

"Mijn ervaring met de Stedemaeght gaat helemaal terug naar het vorig leven van de Stedemaeght, toen het nog een vrachtschip genaamd Alf was”, vertelt Jan-Allard. "Ik heb toen nog meegeholpen met het uitruimen en slopen van de Alf en het schoonmaken van de motorruimte. De bouw zelf heb ik op de voet gevolgd en toen de Stedemaeght eenmaal af was heb ik daar als student diverse bijbaantjes gehad, van afwasser en barman tot deksmaat. Tijdens de eerste SAIL Amsterdam van de Stedemaeght in 1995 was ik ook werkzaam in de bediening.”

Trouwen aan boord van de Stedemaeght

Hoewel Jan-Allard zichzelf pas kort de eigenaar van de Stedemaeght mag noemen, gaat de geschiedenis van de twee ver terug. Wanneer we Jan-Allard vragen naar zijn mooiste ervaring, volgt het antwoord al snel: de bruiloft met zijn vrouw op 28 augustus 1998! Het mag duidelijk zijn dat Jan-Allard en de Stedemaeght elkaar al geruime tijd kennen.

Knopen doorhakken

"De Stedemaeght stond al een tijdje in de verkoop”, begint Jan-Allard zijn verhaal. "Zo nu en dan schoot het door mijn hoofd om het schip te kopen, maar het moest natuurlijk wel allemaal passen in ons leven met drie opgroeiende dochters. Na lang nadenken viel alles op zijn plaats en hebben mijn vrouw en ik besloten om ervoor te gaan.”

Van jongs af aan op het water

Het zeilen zelf, is niet nieuw voor Jan-Allard; vanaf zijn 8e jaar voer hij tijdens de vakanties samen met zijn ouders over de randmeren en Friese Meren. Toen het gezin een paar jaar later een zeiljacht kocht, verplaatsten de vakanties zich naar grotere wateren zoals het IJsselmeer en de Oostzee. "Dit alles heb ik daarna met mijn eigen gezin voortgezet door zelf boten te huren”, vertelt Jan-Allard. "Ook heb ik een aantal jaar een eigen zeiljacht gehad. In (lange) weekenden of op een mooie dag kan je me zeker samen met mijn kinderen op het water vinden.”

Herinneringen en toekomstdromen

Hoewel Jan-Allard met de Stedemaeght voornamelijk over het IJsselmeer en het Markermeer vaart, heeft hij vroeger ook in het buitenland gezeild. "Ik heb met mijn gezin in 2014 een zeilboot gehuurd in Kroatië en daar gevaren tussen de Kornati eilanden”, vertelt hij. "Dit is werkelijk een fantastisch vaargebied met bizar veel eilanden, rotspartijen, baaitjes en leuke plaatsen.” Van flashbacks naar het verleden, tot dromen over de toekomst: "Ik hoop ooit nog een gastoptreden van een band of muzikant waar ik fan van ben, te mogen meemaken aan boord van de Stedemaeght!”