Hoe maakt u de perfecte zonsondergangsfoto op een schip

Sunset-Wadden-Linde

Vindt u de zonsondergang ook het meest magische moment van de dag en wilt u deze ook graag vastleggen op de gevoelige plaat? Wij krijgen niet genoeg van foto’s met zonsondergangen gemaakt tijdens een sunset cruise op een van onze zeilschepen. Maar er ontstaan niet alleen mooie foto’s op een schip. U kunt ook het perfecte zonsondergangsplaatje schieten in een van de vele pittoreske havens rond het IJsselmeer. Lees onze tips, zodat u thuiskomt met het perfecte zonsondergangsplaatje.

Wanneer gaat de zon onder?

Voorbereiding is het halve werk. In dit geval zeker, want de zon gaat niet elke dag op hetzelfde moment onder. Vraag de schipper of kijk van tevoren op een weer-app of het internet wanneer de zon ondergaat tijdens uw zeiltrip. Op deze manier houdt u aan boord voldoende tijd over om een goed plekje te zoeken voor de perfecte foto. Terwijl u zich lekker op het dek geïnstalleerd heeft, ziet u aan de horizon de kleuren veranderen, van vaak warm geel,naar goudachtig of soms zelfs rood. De mooiste kleuren komen voorbij. En zelfs als de zon is verdwenenachter de horizon, blijft er nog voldoende tijd over om de mooiste foto’s te maken. Het blijft een fascinerend schouwspel waar je eigenlijk nooit op uitgekeken raakt. 

Wist u dat de schemer uit drie fases bestaat?

  1. Fase 1 burgerlijke of civiele schemering: Deze schemering begint zodra de zon niet meer zichtbaar is en duurt ongeveer een halfuur.
  2. Fase 2 zeevaartkundige of nautische schemering: Deze schemering vervangt de burgerlijke. De nautische schemering begint een halfuur nadat de zon achter de horizon is verdwenen en duurt ongeveer een halfuur.
  3. Fase 3 astronomische schemering: Deze schemering begint een uur nadat de zon onder is gegaan en duurt ook een halfuur. Dit is de tijd dat alle sterren zichtbaar worden en u ook de meeste sterren kunt zien.

Het licht en de kleur in de nautische schemering zijn zeer spectaculair door een steeds veranderende lucht.Het wachten daarop wordt zeker beloond!

Gouden of blauw uur

Daarnaast spreekt men inde fotografie van de termen ‘het gouden uur’ en ‘het blauwe uur’. Deze termen geven de kleur aan die het meest in de lucht wordt gezien. In het gouden uur kleurt de lucht warm goudgeel en in het blauwe uur zorgt gereflecteerd licht ervoor dat alles in de hemel blauw kleurt. Het blauwe uur is direct na de zonsondergang te zien. Ook dit zijn prachtige momenten voor het maken van de perfecte foto.

Optimale locatie voor de zonsondergangsfoto

Het vinden van de juiste locatie voor een foto van de zonsondergang is nog niet zo eenvoudig. Vraag vantevoren aan de schipper waar u zich bevindt ten tijde van de zonsondergang: in de haven, midden op het water of misschien zelfs wel op de bodem van de zee tijdenshet droogvallen van het wad. Misschien heeft de schipper ook nog goede tips waar u het schip op de mooiste manier kunt fotograferen tijdens de zonsondergang: op het water of een leuke locatie in een van de havens, zoals bijvoorbeeld op het uitkijkpunt in West-Terschelling of in het kluivernet op het schip.

Spelen met het licht van de zon

Als u objecten tegen het licht in fotografeert, krijgt u prachtige silhouetten zonder kleur. Hoe scherper de randen, zoals bijvoorbeeld bij schepen, hoe meer details opvallen en hoe meer diepte u in de foto creëert. Ook zijn reflecties op het water altijd spannend en u kunt ze vanaf het schip prachtig op de foto zetten. En vergeetvooralniet u om te draaien tijdens de ondergaande zon. Het licht aan de andere kant kan prachtig op het water, een schip, een havenstad of op een strand reflecteren. 

De juiste apparatuur

Een goede foto nemen bij weinig licht kost tijd. Aangezien de belichtingstijd langer is, zijn foto’s wazig alsze zonder statief worden gefotografeerd. Zorg er dus altijd voor dat uw camera stabiel genoeg staat en deze gefocust is op het onderwerp waar u een foto van neemt. En neem vooral de tijd om te genieten. Beperk u niet alleen tot het kijken door de lens van de camera. U wilt echt niets missen van dit bijzondere spektakel. 

Een laatste tip van NAUPAR

Laat u niet afschrikken door slecht weer. Wolken kunnen reflecteren of flikkeren door de zon en geven een mooi kleurenspel. En donkere regenwolken kunnen precies het juist effect geven aan uwfoto. Of de regen breekt het licht en u krijgt een mooie regenboog cadeau. 

Veel plezier bij het maken van het perfecte plaatje tijdens een zonsondergang op een zeilschip. Is het u gelukt een fantastische zonsondergangsfoto te maken? Deel deze dan met ons via Instagram en Facebook. We zijn benieuwd naar het resultaat!