5 tips voor het maken van de beste zonsopgang foto’s

sunrise pic blog

Zodra de zon boven de horizon uitkomt begint er een kleurenspel in de lucht. Een prachtig gezicht, maar ook een magisch moment om vast te leggen op een van onze schepen. Natuurlijk is de zonsopgang ook te vinden in een van de vele pittoreske havens rond het IJsselmeer. Lees hier een aantal tips om het perfecte zonsopgangsplaatje te maken.

Tip 1: Voorbereiding is het halve werk

Allereerst, wat is een zonsopgang? Dit is het eerste moment dat de zon opkomt vanachter de horizon. De zon draait in 24 uur om de aarde heen: wanneer het bijvoorbeeld donker is in Nederland, is het licht in Australië. Als de zon opkomt wordt dit ook wel de zonsopgang genoemd. Dit moment duurt ruwweg een uur, maar verschilt per jaargetijde. Een goede manier om te kijken hoe laat de zon opgaat is via een app waarin alle dagen zijn berekend. Vaak wordt tijdens de zonsopgang van ‘het gouden uur’ gesproken. De zon staat dan laag geeft een warme gloed. Er ontstaat dan een zachte verlichting met weinig schaduw. Voor fotografen is dit het mooiste moment om foto’s te nemen. Het gouden uur is een uur na de zonsopgang het sterkst, maar verschilt in duur op basis van locatie. Hoe dichter bij de evenaar, hoe korter het gouden uur.  

Een belangrijke tip voor het maken van een zonsopgangfoto is de voorbereiding. De zon komt elke dag op een ander tijdstip op. Om dit moment niet te missen zijn er een aantal websites en apps te vinden waar deze tijden op staan. Laat de tijd u niet afschrikken, want de zonsopgang is een prachtige tafereel en heeft veel voordelen. Er zijn minder mensen op straat, want de meesten beginnen hun dag pas later. Dit zorgt ervoor dat er minder waas of smog in de lucht hangt. ’s Nachts is het rustiger op straat en dit zorgt voor minder vervuiling in de lucht. Deeltjes komen op de grond te liggen en de lucht is dan schoner. het licht is koeler en helderder dan later op de dag. De ochtendmist en dauw maakt een zonsopgang bijna een magisch moment. Zorg wel dat u op tijd bent, want door de zon verdampt de mist snel. Neem wel een zaklantaarn mee als u in het donker naar een bepaalde locatie gaat om de foto te nemen. Het kan namelijk nog heel donker zijn net voordat de zon opkomt.

Tip 2: Experimenteer

Naast dat u zich hebt voorbereidt en op tijd bent is het belangrijk om ook te experimenteren. U kunt vanaf verschillende afstanden en hoogten werken. Met hoogte wordt de afstand van de grond bedoelt. In- en uitzoomen heeft ook vaak veel effect. Een telefoon en een professionele camera werken hierin allebei anders. Een telefoon maakt namelijk gebruik van digitaal inzoomen: het uitvergroten van beeld waardoor de fotokwaliteit, als gevolg, achteruit gaat. Negeer dan ook zoveel mogelijk deze functie en doe een stap voor- of achteruit. 

Tip 3: Ga op zoek naar water

Een zonsopkomst is op zichzelf al een spectaculair aangezicht, maar het wordt nog mooier in de buurt van water. Het geeft een vergezicht en zorgt daarnaast voor een reflectie van de betoverende kleuren. Zo is een weekend varen op het IJsselmeer of een all-inclusive weekend een zeilschip de perfecte gelegenheid om van de zonsopgang te genieten.

Tip 4: Maak meerdere foto’s

Tussen het moment dat het eerste ochtendlicht onze lucht verblijdt en de zon boven de horizon uitkomt zijn er veel kleuren te beschouwen. Elke seconde verschilt en het licht blijft veranderen tot de zon op is. Maak daarom veel foto’s achter elkaar, misschien zelfs teveel, omdat de ene honderdste seconde verschil kan maken tussen een goede en een prachtige foto. Het is naderhand altijd makkelijker om een foto te verwijderen dan het recreëren van dezelfde situatie. Pak dan ook niet te snel je camera weer in, maar blijf nog even kijken. 

Tip 5: Zorg voor een interessante compositie

De zon speelt natuurlijk de hoofdrol in een zonsopgangfoto, maar een voor- en achtergrond (ook wel compositie) maakt het nog interessanter. Dit kan bijvoorbeeld een boom, hek, schip of water zijn. Het zorgt voor meer diepte in de foto en maakt de foto unieker en zorgt voor meer aandacht. Wees ook niet bang voor bewolking. Dit geeft juist een prachtige reflectie en zorgt voor prachtige kleuren.

Meer informatie?

Veel plezier bij het maken van het perfecte plaatje tijdens een zonsopgang op een zeilschip of in de haven. Is het u gelukt een fantastische zonsopgangfoto te maken? Deel deze dan via #naupar op Instagram en Facebook. We zijn benieuwd naar het resultaat!