Coronamaatregelen aan boord

Graag bieden wij u een veilig en onbezorgd verblijf aan boord van de schepen. Daarom hebben de schippers coronamaatregelen aan boord van de schepen getroffen, om de risico’s op besmetting en verspreiding tijdens uw vaartocht zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze maatregelen zijn gebaseerd op het protocol van de BBZ, de branchevereniging van de chartervaart, en goedgekeurd door de Nederlandse Rijksoverheid.

Coronamaatregelen aan boord

Coronamaatregelen voor een veilig verblijf aan boord

Op de schepen doen we er alles aan om de risico’s op besmetting en verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen, zodat u optimaal kunt genieten van het zeilen met een groep in Nederland. Onderstaand treft u een uitwerking van de brancheprotocollen die voor de schippers zijn opgesteld door de branchevereniging BBZ. Op deze pagina vatten we de belangrijkste punten voor u samen. Wilt u meer informatie dan kunt u de uitgebreide leidraad downloaden.

Wij wensen u een plezierige en veilige vaartocht.

Maatregelen voor de vaartocht

Voorafgaand aan de vaartocht informeert de schipper u over het coronaprotocol en vraagt alle deelnemers een gezondheidscheck te doen om te kijken of er sprake is van verschijnselen die mogelijk op corona duiden. Bij eventuele klachten die duiden op corona, verzoeken wij u thuis te blijven, zodat u anderen niet in gevaar brengt. Tevens vragen we u de contactgegevens van alle groepsleden vast te leggen, zodat in geval van besmetting een contactonderzoek door overheidsinstanties kan plaatsvinden. De bemanning op het schip is op de hoogte van de maatregelen en alle ruimtes zijn extra goed schoongemaakt en geventileerd.

Algemene maatregelen aan boord

In de gezamelijke ruimtes wordt het maximale aantal gelijktijdig toegestane personen aangeven, waar nodig zijn afstandsmarkeringen aangebracht en worden met vloermarkeringen wandelroutes aangegeven. Daarnaast hangen overal hygiëne instructies, zijn voldoende desinfecteermidden en papieren handdoeken aanwezig.

Algemene maatregelen bij het inchecken

 • Bij de ingang(en) van het schip een mogelijkheid is om uw handen te ontsmetten.
 • De bemanning organiseert het aan boord gaan met gepaste 1,5 meter afstand en herhaalt de gezondheidscheck.
 • Bij aankomst vertelt de bemanning over de corona-maatregelen en hoe u zelf kunt bijdragen aan een veilige omgeving.

Algemene maatregelen tijdens de vaartocht

 • De bemanning houdt dagelijks een briefing over wat goed gaat, beter kan en moet worden aangepast m.b.t. extra beschermings- en hygiëne maatregelen.
 • Er vindt regelmatig ontsmetting van contactoppervlakken plaats, zoals deurklinken, trapleuningen, tafels, relingen, lichtknoppen en andere zaken die veelvuldig worden aangeraakt.
 • Tijdens het zeilen houdt iedereen anderhalve meter afstand. Als dat onmogelijk is mag de anderhalve meter afstand tijdelijk worden losgelaten.
 • Voorafgaand en na afloop houden personen van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar.

Gedragscodes in de haven

 • De bemanning organiseert het van boord gaan met gepaste 1,5 meter afstand.
 • Voorkom groepsvorming op de wal.
 • Als u iemand anders op de steiger tegenkomt, laat dan degene voorgaan die van de steiger af loopt (of wacht tot je elkaar op een veilige afstand kunt passeren).

Algemene maatregelen na de reis

 • Er wordt contact met u opgenomen indien er binnen 14 dagen een besmetting aan boord ontstaat en andersom vragen wij u indien binnen 14 dagen na verlaten van het schip corona bij u wordt geconstateerd, contact op te nemen.

Tenslotte

Samen streven we ernaar om uw geplande uitje met een groep zo veilig mogelijk te laten plaats vinden en we doen er alles aan om corona er onder te krijgen. NAUPAR probeert u zo volledig mogelijk te informeren over de laatste maatregelen, protocollen aan boord en ontwikkelingen rond corona via de speciale corona-pagina. De scheepseigenaren/schippers zorgen voor de uitvoering van de protocollen aan boord en u kunt ook mee helpen door uw aankomst te spreiden, altijd 1,5 afstand te bewaren en de aanwijzingen van de bemanning zoveel moglijk op te volgen.