Alle Bezienswaardigheden in Blokzijl

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Blokzijl

Blokzijl lag eens aan de Zuiderzee. De contouren van de oude stadswallen van de stad zijn ook nu nog goed herkenbaar. Over de aller-vroegste geschiedenis van Blokzijl is weinig bekend, echter in de 15e eeuw werd al over 'Blocksyl' gesproken. In het stadje ligt een oude zeesluis die al in de 16e eeuw de monding vormde van de Steenwijker Aa. Vooral de turf, die in het achterland gewonnen werd, zorgde voor veel bedrijvigheid. In die tijd werden er de toegangsvaarten verbeterd en werd er een havenkom aangelegd ten behoeve van de handel.

Het ontstaan van Blokzijl

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de stad versterkt, om zo aan de oostzijde van de Zuiderzee een steunpunt voor de Staatse vloot en een uitvalsbasis voor de troepen tegen de Spanjaarden te krijgen. De naam Blokzijl, ofwel versterkte sluis, is toen ontstaan. Er vestigden zich turfschippers en vrachtvaarders, die ook voor het vervoer van troepen zorgden. Daarnaast kwam er steeds meer bedrijvigheid in de vorm van bierbrouwerijen, scheepstimmerwerven en andere ambachten. De monumentale panden die nu het stadje nog sieren hebben vaak een gevelsteen uit die tijd.

Klein en gezellig

Nu is Blokzijl een stadje met ongekende charme met haar nauwe straatjes, de vele patriciƫrshuizen, de prachtige havenkolk met haar vele jachten en bruine vloot, de vele schilderachtige hoekjes en de gezellige drukke sluis. Blokzijl is dan ook het levende bewijs dat een stad niet groot hoeft te zijn om over een dergelijke variƫteit aan historische gebouwen en moderne voorzieningen te beschikken en dat activiteiten op het land uitstekend kunnen worden afgewisseld met een breed scala aan recreatieve mogelijkheden op het water.