Alle Bezienswaardigheden in Elburg

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Elburg

Het bezienswaardige Hanzestadje Elburg is een mooi voorbeeld van een volgens plan opgezette, middeleeuwse stad. Het stadje moest tussen 1392 en 1396 helemaal opnieuw worden opgebouwd, omdat de Zuiderzee grote stukken van het oorspronkelijke stadje had weggevaagd. De stad was toen in staat een ambitieus plan tot verandering van de hele stad uit te voeren.

Verplaatsing Elburg

Hertog Willem І was de simulator achter dit alles. Van hem kreeg Arent thoe Boecop, richter (rentmeester) van de Veluwe, opdracht om een versterkte stad te bouwen in een heel andere vorm en opzet dan deze voorheen had. Hij projecteerde de nieuwe stad in een rechthoekige vorm met zijden van 370 bij 240 meter. Het geheel is doorsneden met rechte starten en stegen. Deze opzet mag, en zeker voor die tijd, als voorbeeldig worden beschouwd.

Vischpoort

De Grote- of Sint Nicolaasbasiliek werd gebouwd tussen 1392 en 1465. Binnen vindt u prachtige muurschilderingen en 2 bijzondere orgels. Fraai zijn ook de goed bewaarde 16e-eeuwse Vischpoort en het 15e-eeuwse Agnietenklooster (nu gemeentemuseum). Naast de Vischpoort resteren van de oude stadsmuren alleen de onderaardse gangen (kazematten). Beide kunt u bezoeken. Ook de liefhebber van paling komt in Elburg goed aan z’n trekken.