Populaire schepen met opstaphaven Urk

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Urk

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Museum Het Oude Raadhuis

Wist u eigenlijk dat Urk jarenlang een eiland was? Omringd door de woeste Zuiderzee? Vandaag de dag is dit wel anders; het vissersdorpje ligt kalm tussen de dijken met daarachter het nieuwe ontgonnen land. Maar de sfeervolle huisjes, bijzondere klederdracht en het unieke dialect is altijd – in grote lijnen – nog hetzelfde gebleven. De mensen leefden vroeger van de visserij en ook nu nog is dit een belangrijke inkomstenbron. Museum Het Oude Raadhuis laat precies zien hoe het er jaren terug op Urk aan toeging. 
Tochtige vissershuisjes, gereedschappen en kunst; dát is wat u in het museum tegenkomt. Het is een weerspiegeling van de strijd van vroeger. In het museum vindt u een uiteenlopende collectie van dé Urker schilder Ernst Leyden – die ook ruim twee jaar op het ‘eiland’ heeft gewoond – en Jantje de Knipper, bekend van zijn indrukwekkende knipsels. 
Gezien het feit dat de visserij een grote inkomstenbron was, schenkt ook het museum hier veel aandacht aan. Vroeger visten de Urkers met hun zeilbotters op de Zuiderzee en de Noordzee en nadat het plaatsje volledig was ingepolderd in 1939 is het altijd nog een mooie, authentieke vissersplaats gebleven. In het museum wordt met behulp van scheepsmodellen de ontwikkeling van de visserij weergegeven.