Populaire schepen met opstaphaven Urk

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Urk

Museum Het Oude Raadhuis

Urk was eeuwenlang een eiland, omringt door de Zuiderzee. Op het eiland leefde men van de visserij. Deze bracht niet alleen geld binnen, maar ook veel leed. Vandaag de dag ligt het dorp Urk kalm tussen de dijken in de provincie Flevoland, maar dit karakteristieke dorpje is nog, in grote lijnen, hetzelfde gebleven. Het museum geeft een kijk in het leven van de Urkers van vroegere tijden.

Geschiedenis van Het Oude Raadhuis

Urk werd voor het eerst meer dan duizend jaar geleden genoemd. Het karakteristieke dorp had eigen gewoontes, tradities, klederdracht en een uniek dialect. De leefomstandigheden zijn tegenwoordig heel anders, maar vele gewoontes en tradities worden nog steeds nageleefd. De rijke geschiedenis van Urk is in het museum, dat sinds 1989 gevestigd is in het voormalige gemeentehuis, te vinden en te beleven.

Over Het Oude Raadhuis

In het museum vindt u een uiteenlopende collectie aan gereedschappen, klederdracht, kunst en oude vissershuisjes waar figuranten laten zien hoe zij vroeger leefden. Aangezien de visserij een grote inkomstenbron was, en nog steeds is, schenkt het Oude Raadhuis hier veel aandacht aan. In het museum wordt met behulp van scheepsmodellen de ontwikkeling van de visserij weergegeven.