Populaire schepen met opstaphaven Urk

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Urk

Urker bos

Het rolstoeltoegankelijke Urker Bos is en blijft een bijzondere plek; er zijn talloze wandelpaden aangelegd en dus kunt u hier zeker vaker een bezoekje brengen. Wandel – of fiets! – door het prachtige bos en kijk uw ogen uit. Let wel op, er zijn hier ook honden en paarden toegestaan!

Geschiedenis van het Urker bos

Het Urker Bos is tussen 1953 en 1959 aangelegd en staat vandaag de dag vooral bekend om de geologische reservaten die zich in het gebied bevinden. Eén hiervan is reservaat P. van der Lijn; in dit voor mensen afgesloten reservaat bewaart het Flevo-landschap oude zwerfstenen. Ook het Staartreservaat ligt in het Urker Bos; dit gebied staat bekend om de kleine (duin)rietruigten en is een van de oudste en kleinste (5 ha!) natuurgebieden van heel Flevoland.

Over het Urker bos

Opvallend in het Urker Bos is de hoge grondwaterstand van de bodem. Deze bestaat uit klei, veenmosveen en zand en zorgt voor een zeer gevarieerd aanbod in planten. Om maar een voorbeeld te geven: u vindt in het bos onder andere onwijs veel paddenstoelen!

Kortom: genoeg moois om u als volwassenen over te verbazen! Maar natuurlijk is er ook aan de kids gedacht; zo is er een heus natuurspeelbos aangelegd. Deze speelplek is samen met diverse leerlingen van basisscholen op Urk ontworpen. Hutten bouwen, aan lianen slingeren, in het water spelen… Het bos is een fantastische plek voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud.